Τα 38 χρόνια του συμπληρώνει εφέτος το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας που συγχρόνως κλείνει και 21 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς τμήματός του. Από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν 210 ταινίες σε όλα τα προγράμματα.

Από ελληνικής πλευράς κατατέθηκαν 169 ταινίες και επιλέχθηκαν 41 οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Οι εφετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι παραγωγές ανεξάρτητες (στην συντριπτική πλειονότητά τους), ανάμεσα τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στο φεστιβάλ συμμετέχουν εφέτος όλες ηλικίες: από τους νεαρούς μικρομηκάδες που κάνουν ταινίες από τα 13 τους, μέχρι σκηνοθέτες one man show που υπογράφουν τα πάντα (σκηνοθεσία, φωτογραφία, κάμερα, ηχοληψία και μουσική).
Από τις ελληνικές ταινίες οι τρεις που επιλέχθηκαν για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα είναι οι «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.
Στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχει εφέτος και ο βραβευμένος (για το παλιότερο «Χαμομήλι» του) Νεριτάν Ζιντζιρία, με τη νέα του Ιταλό-Αλβανική συμπαραγωγή «The time of a young man about to kill» αλλά και η γαλλική ταινία «Talio» των Μπομπ Φόκουα- Ινές Τζία όπου παίζει η νεαρή Ζωή Χωραφά, κόρη του ηθοποιού Γιώργου Χωραφά.
Ας σημειωθεί επίσης ότι στην τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός πολύ ιδιαίτερου γερμανικού animation του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: «Who will pay the bill?».
Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμα εντάσσονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις ανάμεσα στις οποίες master class από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της» (Τετάρτη 16/9) και ένα μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά (τελετή έναρξης -14/9).
Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου (29/10 -4/11) το φεστιβάλ της Δράμας θα κάνει την καθιερωμένη πια στάση του στην Αθήνα. Το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».
Στο «Τριανόν» θα δώσει master class ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Μπόμπι Ροθ (γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «Grey’s Anatomy», «The Mentalist», κ.ά)
Πρόεδρος της εφετινής Κριτικής Επιτροπής του ελληνικού τμήματος είναι ο συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης και μέλη οι Νίκος Σέκερης (Παραγωγός, Σκηνοθέτης), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, (ηθοποιός), Γιώργος Φρέντζος (Κινηματογραφιστής) και Γιάννης Ζουμπουλάκης (δημοσιογράφος, κριτικός κιν/φου)