Ένα πρόσωπο της μυθοπλασίας που δείχνει αγέραστο στο πέρασμα του χρόνου, είναι ο Βίκτωρ Φράνκενσταϊν, ο δημιουργός του περίφημου Τέρατος, ήρωας κατ’ αρχάς του μυθιστορήματος της Μαίρη Σέλει.

Από τότε που το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, στις αρχές της δεκαετίας του 1930 από τον Τζέιμς Καρλόφ με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Καρλόφ στον ρόλο του Τέρατος, ο μύθος επανέρχεται ξανά και ξανά και ξανά στις οθόνες με ηθοποιούς όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους πάνω στον αβανταδόρικο ρόλο του τέρατος.
Τον Φρανκενστάιν και το Τέρας του τους έχουμε επίσης δει σε παρωδία («Φρανκεσντάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς), ως καρτούν, ως βίντεο γκέιμ και τηλεοπτική σειρά, ενώ αξίζει να θυμήσουμε ότι ακόμα και ο Κώστας Ζάπας, ο πιο «εναλλακτικός» Ελληνας σκηνοθέτης της εποχής μας, επρόκειτο να γυρίσει μια ελεύθερη παραλλαγή του μύθου της Σέλεϊ, αν και εκσυγχρονισμένο (η ταινία προς το παρόν έχει παγώσει).
Η τελευταία εκδοχή του μύθου βέβαια, είναι αμερικανικής παραγωγής και φέρει την υπογραφή του Πολ Μακ Γκίγκαν στην σκηνοθεσία. Αναμένεται δε να είναι μια ανατρεπτική ματιά πάνω στο δημιούργημα της Σέλεϊ.
Στην ταινία, που τιτλοφορείται «Victor Frankenstein» και θα διανεμηθεί σε λίγο καιρό από την ODEON, ο πρωτοπόρος επιστήμονας Βίκτορ Φράνκενσταϊν (Τζέιμς Μακ Αβόι) και ο εξίσου ιδιοφυής προστατευόμενός του, Ίγκορ Στράουσμαν (Ντάνιελ Ράντκλιφ), μοιράζονται ένα μεγαλόπνοο όραμα: να βοηθήσουν την ανθρωπότητα με την ριζοσπαστική έρευνά τους γύρω από την αθανασία.
Όμως, τα πειράματα του Βίκτορ βγαίνουν εκτός ελέγχου και η εμμονή του έχει τρομακτικές συνέπειες. Μόνο ο Ίγκορ μπορεί να επαναφέρει τον φίλο του στη λογική και να τον σώσει από την τερατώδη δημιουργία του…
Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν επίσης οι Τζέσικα Μπράουν Φίντλεϊ, Άντριου Σκοτ και Μαρκ Γκάτις, ενώ το πρώτο, ιδιαίτερα σκοτεινό τρείλερ της, είναι ήδη διαθέσιμο και το παρουσιάζουμε εδώ.