Σε δυο κορυφαίους φιλοσόφους της εποχής μας, τον Γερμανό Γιούργκεν Χάμπερμας και τον Καναδό Τσαρλς Τέιλορ, απονεμήθηκε το εφετινό Βραβείο «John W. Kluge» για τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα και την εν γένει προσφορά τους στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το Βραβείο «John W. Kluge» θεσπίστηκε το 2000 με σκοπό την ευρεία αναγνώριση και στα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών που δεν καλύπτονται από τα Βραβεία Νομπέλ τα οποία απονέμει η Σουηδική Ακαδημία όπως: ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική, θρησκειολογία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, ψυχολογία, λογοτεχνική κριτική, γλωσσολογία.
Τη διπλή βράβευση (1,5 εκατ. δολ. το εφετινό χρηματικό έπαθλο και εξ ημισείας) ανακοίνωσε ο βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζέιμς Χ. Μπίλινγκτον.
«Ο Γιούργκεν Χάμπερμας και ο Τσαρλς Τέιλορ είναι λαμπροί φιλόσοφοι και διανοούμενοι βαθιά συνδεδεμένοι με τα δημόσια πράγματα. Προερχόμενοι από διαφορετικές φιλοσοφικές παραδόσεις, συγκλίνουν ως προς την ικανότητά τους να διαπραγματεύονται τα σύγχρονα προβλήματα με μια διεισδυτική κατανόηση της ατομικής και συλλογικής συγκρότησης» ανέφερε ο ίδιος.
Τόσο ο Γιούργκεν Χάμπερμας όσο και ο Τσαρλς Τέιλορ, συνέχισε ο Μπίλινγκτον, δεν χαίρουν μόνο της υψηλής εκτίμησης των άλλων συναδέλφων για το έργο τους αλλά είναι εξίσου σεβαστοί από την ευρύτερη κοινωνία λόγω της προθυμίας τους να τροφοδοτήσουν τα πολιτικά και ηθικά προβλήματα που την απασχολούν με τις φιλοσοφικές τους προσεγγίσεις.
«Έχουν επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του δημόσιου διανοούμενου» κατέληξε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τα βιβλία του Γιούργκεν Χάμπερμας στην ελληνική γλώσσα
Τα βιβλία του Τσαρλς Τέιλορ στην ελληνική γλώσσα