Η ιστορία, ο ελαιώνας, η Παλιά Πόλη, οι αφηγήσεις των ανθρώπων της, οι γεύσεις, ο πολιτισμός.Τα καλντερίμια, τα νεοκλασικά, η θέα στο Ιόνιο, το κάστρο που δεσπόζει προστάτης, οι πέτρινες κρίνες, οι αυλές με τις γλάστρες τους γεμάτες λουλούδια. Όλα αυτά και άλλα πολλά- είναι η Κυπαρισσία, η όμορφη παραλιακή πόλη της Μεσσηνίας.

Την πατρίδα της ανέλαβε να μάς συστήσει η Τζίμα Ιμιρζιάδη μέσα από ένα λεύκωμα με τίτλο «Κυπαρισσία – με αφορμή την ιστορία». Η κ. Ιμιρζιάδη είναι πρόεδρος του ΔΣ της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας».

Ξεκινώντας από τη γεωγραφική θέση, συνεχίζοντας με την ιστορία της -μαθαίνουμε ότι η αναφορά της Κυπαρισσίας εμφανίζεται στις πινακίδες της γραμμικής Β του ανακτόρου της Πύλου και ότι αναφορά υπήρξε και στην Ιλιάδα του Ομήρου- και συνεχίζοντας στην κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης, το λεύκωμα αποτελεί ένα αφιέρωμα στην Κυπαρισσία. Η ιστορία της Κυπαρισσίας, τα σπίτια και οι γειτονιές της παρουσιάζονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έργα τέχνης και γκραβούρες.

Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει η φυσική ομορφιά της Κυπαρισσίας, οι καλλιέργιες, τα φυτά, οι θάλασσες και οι παραλίες της. Αλλά ούτε και οι γεύσεις της. Μέχρι και συνταγές περιλαμβάνει το λεύκωμα.

Η έκδοση είναι χωρισμένη σε 24 ενότητες στα ελληνικά και στα αγγλικά -έτσι ώστε να είναι χρήσιμη και στον ξένο επισκέπτη που θα βρεθεί στην Κυπαρισσία.

Έξι χρόνια χρειάστηκε η κ. Ιμιρζιάδη για να ολοκληρώσει το λεύκωμα, να συλλέξει όλες τις πληροφορίες και να τις σταχυολογήσει.

Η παρουσίαση του λευκώματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 20:30 το βράδυ, στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, στο Λαογραφικό Μουσείο Κωστής Παλαμάς.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και ο Στάθης Παρασκευόπουλος, συγγραφέας, ερευνητής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.

Το λεύκωμα μπορεί κανείς να το βρει στον Παλιό Νερόμυλο (Μύλοι Κυπαρισσίας, τηλ. 2761025797) και σε βιβλιοπωλεία της Κυπαρισσίας. Στην Αθήνα θα μπορεί κανείς να το βρει από τον Σεπτέμβριο στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Αμερικής 33.