Το καλοκαίρι του 1994 στα Χανιά κρατά ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της ηθοποιού, τραγουδοποιού και τραγουδίστριας Βαλέριας Χριστοδουλίδου. Ηταν τότε που είχε την πρώτη, ουσιαστική εμπειρία της με κινηματογραφική ταινία, την «Ελεύθερη κατάδυση» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Είχαν προηγηθεί οι «Γυναίκες δηλητήριο», όμως με την «Ελεύθερη κατάδυση» της δινόταν η ευκαιρία για έναν πραγματικά μεγάλο και ουσιαστικό ρόλο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στα γυρίσματα αυτής της ταινίας έγραψε όλα τα τραγούδια του δεύτερου δίσκου της «Γυμνός χορός».
Η ταινία γυρίστηκε στην Κρήτη στην περιοχή των Χανίων όπου μαζί με τον Πανουσόπουλο και τον συμπρωταγωνιστή της Αλέκο Συσσοβίτη η Χριστοδουλίδου είχε πάει έναν περίπου μήνα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. «Ζήσαμε την ταινία πριν τη γυρίσουμε» μας είπε η ηθοποιός, η οποία παραδέχεται ότι ως «άνθρωπος των αισθήσεων» έχει μια γενική εικόνα της μαγείας και όχι συγκεκριμένα πράγματα. «Αλλάζαμε το σενάριο, το ξαναγράφαμε, συζητούσαμε… όλα αυτά με έναν πολύ χαλαρό τρόπο. Ετσι κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία για τη στιγμή που θα αρχίζαμε».
Η «Κρυφή πληγή»


Στην ταινία η Β. Χριστοδουλίδου υποδύεται τη Βίκυ, ένα κορίτσι που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για αρχαιοκαπηλία και τώρα, στα Χανιά, όπου εργάζεται μπαργούμαν, «εισβάλλει» στη ζωή του Λευτέρη (Συσσοβίτης), ενός δύτη που αναζητεί το ναυάγιο ενός αεροπλάνου (σημειωτέον κατασκευάστηκε ειδικό αεροπλάνο που βυθίστηκε για τις ανάγκες της ταινίας). Το τρίτο πρόσωπο στην ιστορία είναι η Ολγα (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) που γνωρίζει τον Λευτέρη από παιδί. Ενα μεγάλο μυστικό τους ενώνει και η «Κρυφή πληγή», ένα από τα τραγούδια που η Χριστοδουλίδου έγραψε, ήταν «πάνω» στη σχέση του Λευτέρη και της Ολγας.

«Αισθάνθηκα την Κρήτη πολύ κοντά μου, τη βρήκα πολύ Κέρκυρα
» μας είπε η Κερκυραία Χριστοδουλίδου, που δεν είχε ξαναπάει ποτέ ως τότε στα Χανιά όπου γυρίστηκε η «Ελεύθερη κατάδυση». «Γυρίσαμε σκηνές σε κάθε γωνιά του λιμανιού. Πέρσι το Πάσχα που ξαναπήγα στα Χανιά –είχα να πάω από τότε –άρχισα να περπατώ στο λιμάνι και σε κάθε γωνιά «έβλεπα» γυρίσματα και σκηνές.» Στον φάρο του λιμανιού άλλωστε η Χριστοδουλίδου πέρασε ατέλειωτες στιγμές μόνη σκεπτόμενη τον ρόλο της.
«Νομίζεις ότι είσαι αλλού»


Θυμάται με ζωηρά χρώματα και τη μεγάλη σε διάρκεια σκηνή του φουσκωτού με τον Αλέκο Συσσοβίτη που γυρίστηκε στην Παλιά Σούδα (περιοχή στην οποία σήμερα χρειάζεσαι ειδική άδεια καθότι απαγορευμένη από το ΝΑΤΟ). Εκεί όπου πέφτει το φυλαχτό της και εκείνος καταδύεται για να το βρει (το φυλακτό το είχε κατασκευάσει η ίδια η ηθοποιός). «Εκείνο το μέρος όπου κυριαρχεί ένας τεράστιος βράχος, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Νομίζεις ότι είσαι αλλού». Μιλώντας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο μάθαμε επίσης ότι στην «Ελεύθερη κατάδυση» έχουν αποτυπωθεί αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής. Γυρίσματα έγιναν στον Ορμο της Σούδας, στον Κάβο Σπάθα αλλά και στη Γραμβούσα.
Από μοντέλο, ηθοποιός
Το πώς κατέληξε ο ρόλος της Βασιλικής Διαμαντοπούλου στη Β. Χριστοδουλίδου είναι βέβαια μια μεγάλη (και πολύ «μοιραία») ιστορία. Η Χριστοδουλίδου γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου έζησε ως τα 14, όταν ήρθε στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης όπου και πέρασε. Συνδυάζοντας το λύκειο με τη Σχολή, άρχισε να κάνει κάποια διαφημιστικά χάρη στη γνωριμία της με τη Μαριώ Κόντη, το αγαπημένο μοντέλο του Μπίλι Μπο που τότε εργαζόταν για τη Μαίρη Δρακοπούλου. Η Δρακοπούλου ήταν που «άνοιξε» αμέσως καρτέλα στη Βαλέρια Χριστοδουλίδου, η οποία πήγαινε στα διαφημιστικά συνοδεία του πατέρα της. Κάπως έτσι προέκυψε η γνωριμία της με τον σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο, ο οποίος τη χρησιμοποίησε στο διαφημιστικό Bolt3. «Είχε κάνει μεγάλη επιτυχία καθότι παιζόταν στην τηλεόραση τέσσερα χρόνια» μας είπε η ηθοποιός. «Τότε ήταν που ο Γιώργος είδε κάτι σε μένα. «Εσύ είσαι πάρα πολύ καλή. Γιατί κάνεις διαφημίσεις; Πρέπει να γίνεις ηθοποιός»».
«Αντε γεια» στον χορό
Θα περνούσαν όμως δύο χρόνια για να κτυπήσει το τηλέφωνο. Ηταν ο Γ. Πανουσόπουλος που είπε στη Χριστοδουλίδου την ιδέα της συμμετοχής της σε ένα σίριαλ της ΕΡΤ. Θα ήταν το «Αντε γεια!» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. «Με αφορμή αυτό το σίριαλ μου συνέστησαν να σπουδάσω υποκριτική για να συνεργαστώ μαζί τους». Η Χριστοδουλίδου έδωσε εξετάσεις και μπήκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. «Ετσι άφησα τον χορό και ακολούθησα το θέατρο». Ομως το σίριαλ δεν έγινε ποτέ. Στη θέση του αποφασίστηκε να γίνει ταινία, μόνο που οι αλλαγές που προέκυψαν στο σενάριο είχαν τελικά «επιπτώσεις» στο κάστινγκ και έτσι η Χριστοδουλίδου δεν έπαιξε τελικά στην ταινία του Τσεμπερόπουλου.
Τα χρόνια πέρασαν, οπότε «κάποια στιγμή μαθαίνω ότι ο Πανουσόπουλος έχει δει όλη την Ελλάδα και την Ιταλία για τον ρόλο που τελικά επρόκειτο να πάρω εγώ στην «Ελεύθερη κατάδυση»». Από υπερηφάνεια αποφάσισε να μην του τηλεφωνήσει, «το τραύμα τού «Αντε γεια» υπήρχε ακόμη» μας είπε. Ομως η τύχη βοήθησε διαφορετικά. Σε ένα πάρτι του περιοδικού «ΣΙΝΕΜΑ» στο Ρόδον, ηθοποιός και σκηνοθέτης βρέθηκαν τετ α τετ. «»Εμαθα ότι κάνετε ταινία» του είπα. «Ναι, δεν σε πήρα τηλέφωνο γιατί δεν σου πάει ο ρόλος» μου είπε εκείνος. Αντε πάλι τα ίδια…». Της είπε ωστόσο να κάνει ένα δοκιμαστικό, το έκανε και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, επιτέλους, την πήρε τηλέφωνο και της είπε ότι έχει τον ρόλο της Βίκυς…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ