Ο «Ρήσος» στην Αθήνα
Με το ερωτηματικό να συνοδεύει τον συγγραφέα του «Ρήσου», αφού δεν είναι βέβαιο ότι ανήκει στον Ευριπίδη, συνεχίζονται οι παραστάσεις στο Λύκειον του Αριστοτέλους στην οδό Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας. Βασισμένη στην ομηρική Ιλιάδα, η παράσταση εγκαινίασε τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου. Στο πρώτο εικοσάλεπτο οι θεατές περπατούν και παρακολουθούν δρώμενα, από διαφορετικές γωνίες. Η μετάφραση είναι του Κώστα Τοπούζη. Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία υπογράφει η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος και Στέλλα Κάλτσου. Σχεδιασμός ήχου – ηχοληψία: Κώστας Μιχόπουλος. Συνεργάτις αρχιτέκτων: Ιλυα Τασιούλα. Με τον Αργύρη Πανταζάρα, τον Ορφέα Αυγουστίδη, τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο κ.ά. Ως τις 9 Αυγούστου, στις 21.00.

κινηματογράφος

«Νοσταλγία» στον «Ζέφυρο»
Στην προτελευταία ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι (1932-1986), αποκλειστικά στο θερινό σινεμά των Πετραλώνων (Τρώων 36, τηλ. 210 3462.677), παρακολουθούμε τα «βήματα» ενός ρώσου καθηγητή ενώ αναζητεί στοιχεία για έναν εξόριστο στην Ιταλία ρώσο συνθέτη του 19ου αιώνα. Η έρευνα θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον ίδιο τον εαυτό του σε αυτό το κινηματογραφικό ποίημα που μιλάει για την πνευματική εξαθλίωση του ανθρώπου, θύματος του καταναλωτισμού, σκλάβου του εαυτού του.

θέατρο


Οι «Εκκλησιάζουσες» πάνε Πάτρα…

Με στόχο να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και τις ανισότητες, οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να επέμβουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, εισέρχονται κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και αναλαμβάνουν την εξουσία. Αυτές είναι οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που ανεβάζει σε δική του σκηνοθεσία και διασκευή ο Γιάννης Μπέζος με το Εθνικό Θέατρο. Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Μουσική και στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος, Λαέρτης Μαλκότσης, Δανάη Σκιάδη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ισιδώρου, Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Μαγδαληνός, Γιωργής Τσουρής. Συμμετέχει 14μελής Χορός. Το Σάββατο στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, στις 21.00.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Αττική

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου παρουσιάζεται σε περιοδεία σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Κίνηση – καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού. Σκηνικά – κοστούμια: Kenny MacLellan. Μουσική: Lost Bodies. Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς (Ηφαιστος, Ωκεανός), Δημήτρης Κουρούμπαλης (Κράτος, Ερμής), Marlene Kaminski (Ιώ). Κορυφαίες του Χορού οι Αικατερίνη Λούρα – Ιριδα Μάρα. Το Σάββατο στη Ραφήνα (21.00).
«Αχαρνής» του Αριστοφάνη

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε δική του απόδοση. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Εύης Σαραγά. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σωκράτης Πατσίκας κ.ά. Παραστάσεις: αύριο Δευτέρα στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή και το Σάββατο στα Χανιά (21.00).
«Ηλέκτρα» σε περιοδεία

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στο Badminton, η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, περιοδεύει. Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. Σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας. Με τους Μαρίνα Ασλάνογλου, Ρένη Πιττακή, Γιάννη Βόγλη, Θανάση Κουρλαμπά, Θοδωρή Κατσαφάδο, Γιώργο Ψυχογιό, Αγγελο Μπούρα κ.ά. Απόψε στη Νέα Μάκρη, αύριο στη Ραφήνα και στη συνέχεια στη Χαλκίδα, στην Ολυμπία, στο Αίγιο και στην Καλαμάτα (7/8). Στις 21.00.
εκθέσεις


Τέχνη στη Θεσσαλονίκη

Τρεις εκθέσεις παρουσιάζει το ΜΙΕΤ αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη, με τίτλο «Θεσσαλονίκη 1863-1873. Οι παλαιότερες φωτογραφίες. Οι πρώτοι χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ. Περιηγήσεις στις 4 και στις 25 Αυγούστου (στις 18.30), από τον επιμελητή Γιάννη Επαμεινώνδα (είσοδος ελεύθερη –δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2310 295.170-1). «Δημιουργικά στερεότυπα» είναι ο τίτλος της δεύτερης. Και οι δύο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Ολγας 108) ως τις 11 Σεπτεμβρίου. Τέλος, ως τις 12/9 θα λειτουργεί η έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία», στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11).
«Flach Back» στη Μύκονο

Η ζωγράφος Ειρήνη Δανιόλου-Νεοφύτου εμμένει στην καταγραφή των ελληνικών δέντρων και στη σχέση που τα συνδέει με τις προσωπικές της ενθυμήσεις. «Φέρνοντας στον νου μου τα δέντρα αυτά, όλα κάτι μου θυμίζουν. Μνήμες και αυτόματοι συνειρμοί, ζωντανεύουν εικόνες που για μένα δένουν άρρηκτα με αυτά» τονίζει. Τα έργα που έχουν προκύψει από αυτή την έρευνα εκτίθενται κάτω από τον τίτλο «Flach Back» ως τις 10 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.
Γραμματόπουλος στα Τζουμέρκα

Οι εικαστικές τέχνες έχουν πάρει τα βουνά. Ο ζωγράφος Βασίλης Σταύρου έστησε στο Κάτω Αθαμάνιο Αρτας το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, έναν χώρο για την ανάπτυξη των τεχνών. Εκεί πραγματοποιείται η εκδήλωση «Η τέχνη της ξυλογραφίας και ο Κώστας Γραμματόπουλος», η οποία περιλαμβάνει έκθεση χαρακτικών των Κώστα Γραμματόπουλου (1916-2003), Βασίλη Καζάκου (1945-2007), Απόστολου Πειρουνίδη, Δήμητρας Πετροπούλου-Δημητράκη και Βασίλη Σταύρου. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 22 Αυγούστου.
Δέκα χρόνια «Citronne» στον Πόρο

Ως τις 7 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η έκθεση «Εικαστικές σηματοδοτικές αναφορές» στην γκαλερί «Citronne» στον Πόρο, με την οποία γιορτάζει την πρώτη δεκαετία της. Εκθέτουν οι Αδαμάκος, Aντωνάκος, Αντωνόπουλος, Βαρώτσος, Βέττα, Γιανάκος, Θεοφυλακτόπουλος, Θεοχαράκης, Καλούδη, Κατζουράκης, Κοκκινίδης, Κούκος, Κυραρίνης, Λίτη, McCabe, Μαντζαβίνος, Μπότσογλου, Ξενάκης, Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Παπανικολάου, Seibt, Σόρογκας, Τέτσης, Φιλοπούλου, Χατζηπατέρας, Ψυχοπαίδης. Ωρες: Καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-23.00.
φεστιβάλ


Ανδρος 2015

Ενας νέος θερινός πολιτιστικός θεσμός, το1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, σήκωσε χθες την αυλαία του και θα διεξαχθείκαθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Στο νεότευκτο σύγχρονο ανοιχτό θέατρο της Χώρας θα φιλοξενούνται παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες, ανδρεώτικες καλλιτεχνικές ομάδες.Απόψε οΘεατρικός Οργανισμός Ανδρουθα παρουσιάσει τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες».Καλλιτεχνική διεύθυνση: Παντελής Βούλγαρης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ