Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα δίνει το «παρών» στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας. Η συμμετοχή της ταινίας «Interruption» (σημαίνει διακοπή) στο τμήμα των Οριζόντων είναι ακόμη μία επιτυχία στην καριέρα του σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη, τον οποίο είχαμε προ πολλού ξεχωρίσει από τη μικρού μήκους ταινία του «Casus Belli». Εξάλλου αυτή η μικρού μήκους ταινία όπως και η δεύτερή του «Τίτλοι τέλους» είχαν προβληθεί από το ίδιο φεστιβάλ, του οποίου ο Ζώης αποτελεί «ανακάλυψη».
Και να που εφέτος η Βενετία δίνει στον Ζώη ένα τεράστιας σημασίας βήμα αφού το «Interruption» είναι η πρώτη προσπάθειά του στη μεγάλου μήκους μυθοπλασία. «Χαίρομαι πάρα πολύ που το ταξίδι της ταινίας θα ξεκινήσει από εκεί αλλά πιο πολύ χαίρομαι που κατάφερα, με τη στήριξη παραγωγών, συνεργείου και ηθοποιών, να κάνω ακριβώς την ταινία που ήθελα χωρίς καμία αυτολογοκρισία» είπε στο «Βήμα» ο σκηνοθέτης. «Είναι για μένα το προσωπικό μου δείγμα γραφής σε αυτή την εποχή παράνοιας».

Πλούσια σε ταινίες και ονόματα αστέρων αναμένεται, όπως πάντα, και η εφετινή διοργάνωση που θα διεξαχθεί στο νησί Λίντο από τις 2 ως τις 12 Σεπτεμβρίου. Είκοσι μία ταινίες από διάφορες γωνιές του κόσμου θα συναγωνιστούν για τον Χρυσό Λέοντα, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί και το εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα, όπου για παράδειγμα θα κάνει πρεμιέρα το «Black Mass» του Σκοτ Κούπερ. Εκεί ένας πραγματικά αγνώριστος Τζόνι Ντεπ υποδύεται τον ρόλο του γκάνγκστερ της Βοστώνης Γουάιτι Μπάλγκερ. Υπάρχει όμως και η ορειβατική περιπέτεια «Everest» του Μπαλτάσαρ Κορμακούρ όπου συμμετέχουν πολλοί ηθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους η Κίρα Νάιτλι, ο Τζέικ Τζίλενχααλ, ο Σαμ Γουόρδινγκτον και ο Τζος Μπρόλιν, αλλά και το κοινωνικό δράμα «Go with me» του Σουηδού Ντάνιελ Αλφρεντσον με τους Αντονι Χόπκινς, Ρέι Λιότα και Τζούλια Στάιλς.
Σίγουρα όμως η ματιά πολλών θα είναι εφέτος στραμμένη στην ταινία «Το κορίτσι από τη Δανία» του Τομ Χούπερ. Για πολλούς λόγους. Πρώτον, πρωταγωνιστεί ο εφετινός κάτοχος του Οσκαρ Α’ ρόλου Εντι Ρέντμεϊν. Δεύτερον, ο Ρέντμεϊν υποδύεται τον καλλιτέχνη Αϊναρ Βέγκενερ, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Και τρίτον, ο Τ. Χούπερ είναι ένας από τους πιο «αθόρυβα καυτούς» σκηνοθέτες της εποχής μας έχοντας στο ενεργητικό του τους «Αθλίους» και τον «Λόγο του Βασιλιά», για το οποίο κέρδισε το Οσκαρ σκηνοθεσίας.
Αρκετοί σκηνοθέτες και της παλιάς φουρνιάς συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Ο Πολωνός Γέρζι Σκολιμόφσκι με την ιρλανδοπολωνική συμπαραγωγή «11 λεπτά», ο Ρώσος Αλεξάντρ Σοκούροφ με τη «Francofonia» (κάτοχος ήδη ενός Χρυσού Λέοντα για τον «Φάουστ»), ο Καναδοαρμένιος Ατόμ Εγκογιάν με το «Remember» αλλά και ο Ιταλός Μάρκο Μπελόκιο με την τελευταία ταινία του, «Sangue del mio sangue».
Περιέργεια προκαλεί επίσης η «Marguerite» του Ξαβιέ Τζιανολί, μια αντισυμβατική γαλλική βιογραφία πάνω στη ζωή της… χειρότερης σοπράνο στον κόσμο. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της κακόφωνης τραγουδίστριας της όπερας Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς την οποία υποδύεται η Κατρίν Φρο (ο ρόλος «μυρίζει» βραβείο). Δεν μπορείς βέβαια να κρίνεις εκ των προτέρων από τις εικόνες του «Anomalisa» των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον (όπου βλέπουμε τον Ιησού Χριστό… καρτούν), όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε το αποτέλεσμα ενός πειραματισμού του Κάουφμαν με την τεχνική του stop motion (είναι ο σκηνοθέτης των ταινιών «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» και «Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης»).
Τέλος, στον διαγωνισμό θα βρούμε και το «Εquals», την τελευταία ταινία της Κρίστεν Στιούαρτ. Η Στιούαρτ δεν φαίνεται να έχει παρουσιάσει πολλά πράγματα μετά την τριλογία του «Λυκόφωτος». Το «Equals» του Ντρέικ Ντόρεμους, που επίσης διαγωνίζεται για τον Χρυσό Λέοντα, είναι μια ερωτική ιστορία τοποθετημένη σε έναν κόσμο όπου τα αισθήματα έχουν ξεριζωθεί.

HeliosPlus