Το μουσικό φεστιβάλ Φέγγαρος θα διοργανωθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο χωριό Κάτω Δρυς της Λάρνακας από τις 31 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου ενώ από τις 26 Ιουλίου ως τις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος με εργαστήρια μουσικής και θεάτρου. Όπως αναφέρει ο μουσικός και εμπνευστής του φεστιβάλ Λευτέρης Μουμτζής η ιδέα για το μουσικό γεγονός «γεννήθηκε το 2011 από μια παρόρμηση να φέρουμε στη Κύπρο τον Θανάση Παπακωνσταντίνου».

Μάλιστα, το φεστιβάλ πήρε το όνομά του ένα κομμάτι του τραγουδιστή. Τελικά, το φεστιβάλ έγινε ένας θεσμός που διαρκεί τρεις ημέρες «με πάνω από 30 σχήματα να εμφανίζονται σε τρεις σκηνές από διάφορες χώρες». Στόχος της διοργάνωσης είναι να προάγει την ποιοτική μουσική, αλλά και να έχει όλο και πιο δυνατά καλλιτεχνικά σχήματα και καλλιτέχνες κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής με απώτερο στόχο να έρθει το κοινό σε επαφή με είδη μουσικής και ακούσματα που δύσκολα συναντούνται στο νησί. Στην σκηνή θα ανέβουν μπάντες καισόλοκαλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία και Αμερική σε ένα αμάλγαμα παραδοσιακής μουσικής, progressive, ethnic, blues, pop/rock, psychedelic, ambient, jazz.
Οι μουσικοί που θα συμμετέχουν είναι: το γκρουπ της world μουσικήςBanda Magda(Αμερική), οι Ηπειρώτες stoner-rockersVillagers of Ioannina City(Ελλάδα), οι αγαπητοί στο κυπριακό κοινόFlying Ibex(Αγγλία),οι ανεβαστικοί TheΒurger Project(Eλλάδα), το κουαρτέτο βιρτουόζων της κρητικής μουσικής που αποτελούν οιΞυλούρης, Σπυριδάκης, Περσίδης και Τσίκο(Ελλάδα), οι freak-folkLe Juki(Aγγλία), η ψυχεδελο-ποπ μπάνταΤhe Cave Children(Eλλάδα), παραστάσεις με παιδικά τραγούδια όπως αυτή του Δημήτρη Μπασλάμ(Ελλάδα), το σόλο act τηςAlexia C.(Γαλλία)και το ethnic τρίο τηςΜάρθα Μαυροειδή(Ελλάδα). Από τη κυπριακή σκηνή, μεταξύ άλλων θα ακουστούν οι βετεράνοι της κυπριακής ροκ «Το Μαράζι της Φωτούλας»,οι J.Kriste, Master of Disguiseκαι Tricoolore. Θα λειτουργούν παράλληλα τρεις σκηνές, ηMain stage, ηVillage stageκαι ηABR stage(σε συνεργασία με την ομάδα Alternative Brains Rule).
Σύμφωνα με το κύριο Μουμτζή, κάθε χρόνο υπάρχει αισθητή αύξηση στον αριθμό του κόσμου που επισκέπτεται το φεστιβάλ ενώ «ειδικά τα τελευταία 1-2 χρόνια έρχεται και κόσμος από γειτονικές χώρες για να το παρακολουθήσει.»
Το χωριό Κάτω Δρυς της Λάρνακας αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για την διοργάνωση. Ξεχωρίζει για την γραφικότητά του και την αρχιτεκτονική ενώ διαθέτει και τα απαραίτητα αγροτουριστικά καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν τον κόσμο. Επίσης, είναι στο κέντρο της Κύπρου οπότε είναι προσιτό σε κόσμο από όλες τις πόλεις του νησιού. «Το χωριό έχει την υποδομή που χρειάζεται και την κατάλληλη υποστήριξη από τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι είναι αρκετά ενεργοί στο στήσιμο του φεστιβάλ. Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή που πήγαμε στο χωριό τους και συνεχίζουν να μας βοηθούν», δηλώνει ο Λευτέρης Μουμτζής.
Παράλληλα, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος-την εβδομάδα πριν το φεστιβάλ- το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος. Φέτος, φιλοξενεί έντεκα εργαστήρια μουσικής και θεάτρου καλλιτεχνών από Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία, τα οποία προτείνουν εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης και δημιουργίας. Τα εργαστήρια και οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ενώ το ημερήσιο πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται με συναυλίες και παραστάσεις ανοικτές προς το κοινό.
Ο Λευτέρης Μουμτζής θεωρεί ότι το Μουσικό Χωριό, φτιαγμένο στις προδιαγραφές του αντίστοιχου Μουσικού Χωριού στο Πήλιο, είναι «μια διαφορετική προσέγγιση στην καλλιτεχνική εκμάθηση σε ένα εναλλακτικό περιβάλλον. Στοχεύει στο να φέρει μουσικούς, νέους αλλά και επαγγελματίες πιο κοντά, να μοιραστούν ιδέες, εμπειρίες και να βοηθήσει τη μουσική δημιουργία στο νησί.. Είναι μια μοναδική εμπειρία με τρομερά θετική ενέργεια

Πληροφορίες
Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος
Τιμή εισιτηρίου: Στην είσοδο:€20 (μονοήμερο), €35 (τριήμερο)
Προπώληση εισιτηρίων (μέχρι 30 Ιουλίου): €15 (μονοήμερο), €25 (τριήμερο)
Σημεία προπώλησης:
Λευκωσία:Crepaland Έγκωμης (2226100), Λακατάμιας (22380555) και Αγλαντζιάς (22333535), καφενείο Πρόζακ (22104244) και εργαστήρι Γαταπού (22667741)
Λεμεσός:καφενείο Χουζούρι (99451996), Σουσάμι (99846645) και LMS Leons Music Store (25334437)
Λάρνακα:Τρία Πουλάκια Κάθονταν (24255880)
Πάφος:Vintage Art House (26101394)
Παραλίμνι:Expresso Coffee Shop (23820860)
Κάτω Δρυς:Καφενείο Κάτω Δρυ
Διαμονή:Δωρεάν ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος με ντους και αποχωρητήρια, αγροτουριστικά καταλύματα στον Κάτω Δρυ και στα γύρω χωριά (Λεύκαρα, Βάβλα, Βαβατσινιά, Σκαρίνου, Χοιροκοιτία κτλ)
Πληροφορίες:τηλέφωνο: 70007610, e-mail: info@louvana.com.cy, www.facebook.com/fengaros
Μουσικό Χωριό Φέγγαρος
Διάρκεια Εργαστηρίων: περίπου 30 ώρες, πρωϊνές και απογευματινές συναντήσεις.
Κόστος Συμμετοχής:€170 (περιλαμβάνει πρόσκληση στοΦεστιβάλ Φέγγαρος 2015) , €200 (περιλαμβάνει 5 μεσημεριανά γεύματα και πρόσκληση στοΦεστιβάλ Φέγγαρος 2015)
Κόστος συμμετοχής στο εργαστήρι ‘Τραγουδοπαιχνιδίσματα – ο γύρος του κόσμου με μουσική!’:€10 ευρώ το κάθε παιδί για κάθε μέρα (€7.50 έκαστος για αδερφάκια)
Διαμονή: δωρεάν ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος (με ντους και τουαλέτες), αγροτουριστικά καταλύματα προς ενοικίαση
Πληρωμή: τραπεζικό έμβασμα, διαδικτυακά στο http://louvana.com.cy/festival/mousiko-xorio-fengaros/aitisi-symmetoxis.html (ισχύει επιπλέον χρέωση για έξοδα Paypal), μετρητά/επιταγή στο γραφείο της Λουβάνα Δίσκοι, Λευκωσία
Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια: louvana.com.cy
Εγγραφές :(+357) 99735225, e-mail: info@louvana.com.cy