Με στόχο τη γεφύρωση τουπρόσφατου, διακριτού χάσματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τον περασμένο Απρίλιο Ελληνες και Γερμανοί ιδρυσαν τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.» οι δραστηριότητες του οποίου θα είναι ποικίλες.

Μια από αυτές αφορά τον κινηματογράφο. Τον προσεχή Ιανουάριο εγκαινιάζεται το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ HELLAS FILMBOX BERLIN, το οποίο θα πραγματοποιείται ετησίως στο Βερολίνο με στόχος τον παραγωγικό διάλογο δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μεταξύ τους σχέσεις.
Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση «το HFBB σκοπεύει να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το «Νέο Ελληνικό Σινεμά» και κατ’ αυτό τον τρόπο να φωτίσει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της.»
Η υποβολή ταινιών αρχίζει το Σάββατο 1 Αυγούστου και το πρώτο Φεστιβάλ θα λάβει χώρα μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016 στον κινηματογράφο Babylon, στο κέντρο του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών, θα προβληθούν περίπου 35 ταινίες.
Οι κινηματογραφιστές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τις 1 Αυγούστου ως τις 31 Σεπτεμβρίου και πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τα τμήματα του φεστιβάλ θα βρίσκονται στη σελίδα http://www.hellasfilmbox.de/el/film-submission/
Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου που αποτελεί μια σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης. Εχει τη στήριξη των: Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, Σύλλογος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βερολίνου Βρανδεβούργου κ.α.
Την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 12.00, στο Υπουργείο Εξωτερικών (Βας. Σοφίας 1, Αθήνα, Αίθουσα Βενιζέλου) θα γίνει η επίσημη πρώτη παρουσίαση του εγχειρήματος