Η αστυνομία της Αυστραλίας απαγόρευσε σε έναν ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου στην Αδελαΐδα να πουλήσει αντίτυπα του μυθιστορήματος του Μπρετ Ιστον Ελις «Αμερικανική Ψύχωση» («American Psycho») καθώς δεν είχαν το απαραίτητο ειδικό πλαστικό σελοφάν.
Συγκεκριμένα, τα αντίτυπα του αμφιλεγόμενου μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 δεν είχαν το σελοφάν που αποτελεί προϋπόθεση για την πώλησή του. Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία R18 (Restricted 18), δηλαδή πωλείται σε άτομα άνω των 18 ετών και μόνο με το ειδικό σελοφάν.
Οταν ο Τζέισον Λέικ, συνιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Imprint Booksellers, έλαβε τα αντίτυπα της τελευταίας έκδοσης του μυθιστορήματος (τα οποία περιλαμβάνουν έναν πρόλογο από τον σκωτσέζο συγγραφέα Ιρβιν Γουέλς) και τα τοποθέτησε στα ράφια χωρίς το σελοφάν τους, έλαβε ένα τηλεφώνημα από μια θυμωμένη πελάτισσα. «Ελαβα ένα τηλεφώνημα από μια κυρία η οποία με επιθετικό τόνο με ρώτησε γιατί πουλούσαμε το προϊόν χωρίς το σελοφάν του» δήλωσε στο δίκτυο ABCnews. «Της είπα ότι σε εμάς (το βιβλίο) ήρθε χωρίς το σελοφάν, αλλιώς δεν θα το είχα αφαιρέσει. Εμείς θεωρήσαμε ότι δεν ανήκει πλέον στην κατηγορία R18». Ο Λέικ πρόσθεσε ότι πάντα θεωρούσε ότι οι εκδότες χρησιμοποιούν το σελοφάν ως «τέχνασμα» έτσι ώστε το βιβλίο να ξεχωρίζει στο ράφι.
Ακριβώς την επόμενη μέρα, μετά το τηλεφώνημα, η αστυνομία ήρθε στο βιβλιοπωλείο και ζήτησε από τον Λέικ «με ευγενικό τρόπο», όπως αναφέρει ο ίδιος, να σταματήσει να πουλά το μυθιστόρημα, μια απόφαση την οποία θεώρησε γελοία. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι τα πάντα έγιναν όπως έπρεπε καθώς το προσωπικό του καταστήματος ήταν πολύ συνεργάσιμο. Ο εκδότης του βιβλίου Παν ΜακΜίλαν εξήγησε ότι ένα «απροσδόκητο λάθος στην παραγωγή» οδήγησε στην έκδοση ενός μικρού αριθμού βιβλίων χωρίς το απαραίτητο περιτύλιγμα.
Παρά την οργή του για το γεγονός, ο Λέικ δεν είναι θαυμαστής του βιβλίου ενώ δήλωσε αστειευόμενος ότι η «ποιότητα της γραφής» έχει βάλει το μυθιστόρημα στη λίστα των απαγορευμένων. «Δεν είναι καθόλου καλό βιβλίο. Είναι, όμως, σάτιρα, είναι ένα σχόλιο για την περίοδο που στην Αμερική κυριαρχούσε η απληστία», ενώ πρόσθεσε ότι «σε μια φιλελεύθερη κοινωνία ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ελεύθερος να διαβάζει ό,τι θέλει».
Ο Λέικ θεωρεί, επίσης, ότι η λογοτεχνία έχει προχωρήσει πολύ από το 1991 και υπάρχουν πολλά βιβλία με σκηνές βίας τα οποία είναι διαθέσιμα για αγορά από τον καθένα.
Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο 26χρονος επιχειρηματίας Πάτρικ Μπέιτμαν. Ο Μπέιτμαν έχει πέσει «θύμα» του υπερκαταναλωτισμού καθώς φορά μόνο επώνυμα ρούχα, μένει σε ένα πολυτελές διαμέρισμα και τρώει μόνο σε ακριβά εστιατόρια.
Ο ήρωας είναι ένας ψυχοπαθής κατά συρροή δολοφόνος και στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν αρκετές βίαιες σκηνές. Οταν το βιβλίο κυκλοφόρησε δίχασε την κοινή γνώμη και οι κριτικές που έλαβε ήταν αρνητικές. Η κυκλοφορία του στα βιβλιοπωλεία περιορίστηκε, ωστόσο οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Η υπόθεση του έργου μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2000 από τη Μέρι Χάρον με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ (δείτε σχετικό βίντεο).

HeliosPlus