Η 27χρονη Μαρία Αριστείδου από την Κύπρο ζωγραφίζει, βουτώντας τα πινέλα της σε καφέ και όχι σε χρώματα. Την έχουν αποκαλέσει «βασίλισσα του καφέ» και όχι άδικα. Από παιδί είχε σχέση με τη ζωγραφική.«Από μικρή θυμάμαι να ζωγραφίζω στους τοίχους του σπιτιού με τα κραγιόν!» λέει χαρακτηριστικά. Η ακαθόριστη αρχική σχέση έγινε τελικά αγάπη και έτσι ήταν αναμενόμενο να σπουδάσει το αντικείμενο στη Βρετανία. Πήρε το πτυχίο της από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Fine Arts) και το μεταπτυχιακό της από το πανεπιστήμιο του Λανκασάιρ (Arts Health).
Η ζωγραφική με το αγαπημένο ρόφημα προέκυψε τυχαία όταν ο καφές έπεσε πάνω σε άλλα σχέδια που ετοίμαζε. Το ατύχημα δεν την πτόησε. Το αντίθετο μάλιστα. «Για κάποιον περίεργο λόγο αυτό το ατύχημα μού κίνησε το ενδιαφέρον και ήθελα να πειραματιστώ και άλλο με αυτό το καινούργιο υλικό».

Ενα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς της καταλαμβάνουν τα πορτρέτα, όπως φιγούρες της ποπ κουλτούρας (SuperMario, Μίκι Μάους), χαρακτήρες από δημοφιλείς ταινίες και σειρές όπως ο Χαν Σόλο ή οR2D2 από τον «Πόλεμο των Αστρων», ο Τζακ Σπάροου από τους «Πειρατές της Καραϊβικής», η Νταινέρις Ταργκάριεν από το «GameofThrones» ή ο πράκτορας Ντέιλ Κούπερ από το «TwinPeaks», συγκροτήματα όπως οι Μπιτλς, σημαντικές προσωπικότητες όπως ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, διάσημοι πίνακες όπως η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ακόμα και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι μονάχα καφές, χωρίς πρόσμειξη με άλλα υλικά. Σαν αυτόν που πίνουμε όλοι, σαν αυτόν που αγαπά να πίνει και η ίδια.«Χρησιμοποιώ διάφορα είδη καφέ και διαφοράblends(χαρμάνια) αλλά η αδυναμία μου είναι ο ελληνικός» δηλώνει η Μαρία.

Τα θέματα που επιλέγει «πρέπει να είναι ενδιαφέροντα για εμένα από άποψη οπτικής, να έχουν ενδιαφέρουσες γωνίες, γραμμές, σκιές, υφή». Κάθε καινούργιο θέμα, είτε είναι φιγούρα είτε χαρακτήρας ή καθημερινό αντικείμενο, αποτελεί πρόκληση για τη Μαρία ώστε να εξερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες του μέσου, να πειραματιστεί και να μάθει.Ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσει σε έναν πίνακα ποικίλλει ανάλογα με το θέμα. «Εχω πίνακες που πήραν δύο ώρες και άλλοι δύο μέρες» αναφέρει. Τα πορτρέτα ολοκληρώνονται σε έξι με επτά ώρες περίπου, όπως αυτό του Αλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο έγινε με ελληνικό καφέ και τρία διαφορετικά είδη εσπρέσο.
Το μότο της Μαρίας είναι μια φράση του Ουόλτ Ντίσνεϊ: «Whatever you do, do it well» («Ο,τι κι αν κάνεις, κάν’ το καλά»). Στην πρωτότυπη δουλειά της, λοιπόν, έχουν αναφερθεί όχι μόνο ελληνικά και κυπριακά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως τοabcnews. Τα σχόλια που λαμβάνει είναι κυρίως θετικά. «Βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον πως ένα έργο φτιάχτηκε με κάτι που πίνουμε και είναι στην καθημερινότητά μας. Σχεδόν όλοι ρωτάνε αν συνεχίζει το έργο να μυρίζει καφέ και ναι μυρίζει!». Τον περασμένο Μάρτιο ο βρετανός ηθοποιός Χιου Λόρι ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook τη φωτογραφία από το πορτρέτο που φιλοτέχνησε η Μαρία σχολιάζοντας «stunning coffee painting» («καταπληκτικό πορτρέτο από καφέ»).
Η ίδια ξεχωρίζει έναν πίνακα από όσους έχει κάνει μέχρι σήμερα. «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Γιόχανες Βερμεέρ. Το πρώτο και μοναδικό που ταξιδεύει πάντα μαζί μου.» Η Μαρία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Κύπρο και Βρετανία και όταν δεν ζωγραφίζει ασχολείται δημιουργικά με τη ζαχαροπλαστική στην επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά της στη Λάρνακα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ