Μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Βρετανία είχε στην κατοχή της, χωρίς να το γνωρίζει, στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε, πίνακες που είχαν κλαπεί το 1972 από το Μουσείο του Άμστερνταμ. Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα είχε αγοράσει, το 1991, από ένα πλανόδιο πωλητή, έξι ελαιογραφίες του 19ου αιώνα για μόνο μερικές χιλιάδες στερλίνες. Η προέλευση των ελαιογραφιών δεν έγινε γνωστή παρά μετά τον θάνατο της, όταν ο γιος της αποφάσισε να πουλήσει τους πίνακες. Ο οίκος δημοπρασιών Gorringes στο ανατολικό Σάσεξ εξέτασε τα έργα, αποκαλύπτοντας την ιστορία που έκρυβαν.
Ο επικεφαλής του οίκου Κλίφορντ Λάνσμπερι δήλωσε ότι δεν πίστευε στα αυτιά του όταν το μουσείο του Άμστερνταμ τους ενημέρωσε για την κλοπή που έγινε είκοσι χρόνια πριν οι πίνακες περάσουν στα χέρια της γυναίκας. Τα έργα πέρασαν από έλεγχο μέσα από την βάση δεδομένων που περιλαμβάνει όλα τα κλεμμένα έργα τέχνης. Όπως δηλώνει ο Λάνσμπερι: «Μόνο μια ή δύο φορές το χρόνο προκύπτει κάτι το οποίο πιθανώς να είναι κλεμμένο».
Οι πίνακες προέρχονται από Ολλανδούς, Βέλγους και Γαλλο-Πολωνούς καλλιτέχνες και ήταν ανάμεσα σε άλλα σαράντα εννιά έργα τέχνης τα οποία κλάπηκαν από τις αποθήκες του μουσείου του Άμστερνταμ. Δεν έχει γίνει σαφές ακόμα ποιος είχε στην κατοχή του τις ελαιογραφίες πριν τις αγοράσει η ηλικιωμένη γυναίκα. Πάντως, έχουν επιστραφεί στο μουσείο και σύντομα θα εκτεθούν πάλι στο κοινό.
Ο διευθυντής του μουσείου, Πολ Σπις δεν είχε καμιά ελπίδα ότι τα έργα τέχνης θα βρεθούν μιας και κλάπηκαν αρκετά χρόνια πριν, αποτελώντας μια «μεγάλη απώλεια» για τη συλλογή του μουσείου. Πέρσι, βρέθηκε ένα αριστούργημα του Πωλ Γκωγκέν, σαράντα χρόνια μετά την κλοπή του από το σπίτι που διατηρούσε στο Λονδίνο η κληρονόμος της γνωστής αλυσίδας Marks and Spencer.