«Ο Μπάτμαν είναι η αμερικανική εκδοχή του Αμλετ» δήλωσε ο αμερικανός ηθοποιός Μπεν Αφλεκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Entertainment Weekly» για την επερχόμενη ταινία του με τίτλο «Batman v Superman: Dawn of Justice», στην οποία υποδύεται τον Ανθρωπο-Νυχτερίδα.
Θέλοντας όμως να εξηγήσει περαιτέρω τα λεγόμενά του είπε ότι τους δύο χαρακτήρες έχουν υποδυθεί διαφορετικοί ηθοποιοί με διαφορετικούς τρόπους. Ενδεχομένως να μην έχει άδικο. Ο Αμλετ είναι ένας ρόλος-πρόκληση για πολλούς ηθοποιούς και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν δοκιμάσει να τον ενσαρκώσουν από τη στιγμή της δημιουργίας του χαρακτήρα από τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ περίπου το 1600.
Η «πορεία» του Μπάτμαν ξεκίνησε το 1943, όταν τον υποδύθηκε σε τηλεοπτική σειρά ο 23χρονος Λιούις Γουίλσον. Ακολούθησαν το 1949 ο Ρόμπερτ Λάουρι, το 1966 ο Ανταμ Γουέστ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Μάικλ Κίτον (σε δύο ταινίες), στα μέσα της ίδιας δεκαετίας ο Βαλ Κίλμερ, το 1997 ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ενώ οι νεότερες προσθήκες είναι ο Κρίστιαν Μπέιλ σε τρεις ταινίες («Batman begins», «Ο σκοτεινός ιππότης» και «Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή) και τώρα ο Μπεν Αφλεκ.
«Πατέρας» του Μπάτμαν είναι ο κομίστας Μπομπ Κέιν (1917-1998) που αργότερα σχεδίασε τα επιτυχημένα καρτούν της τηλεόρασης «Courageous Cat», «Minute Mouse» και «Cool McCool». O Βatman εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο 27ο τεύχος των «DC Comics». Η ιδέα του Κέιν ήταν ένας αξιοπερίεργος συνδυασμός του μαύρου: «δανείστηκε» ιδέες από τον πλεϊμπόι-μασκοφόρο εκδικητή Ζορό, τον Ανθρωπο-Σκιά και τη μαύρη μπέρτα του… Δράκουλα που, ως γνωστόν, κάνει καλή παρέα με νυχτερίδες.
Ο Μπάτμαν του Αφλεκ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός, «βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής του και ίσως στο τέλος της ζωής του. Βρίσκεται πολύ κοντά στο να τον «καταπιούν» ο θυμός και η οργή και έχει γίνει πολύ κυνικός».

Στο παρελθόν ο Αφλεκ έχει υποδυθεί ακόμη έναν σούπερ ήρωα, τον Daredevil, χωρίς επιτυχία, όμως, όπως παραδέχεται. «Ηταν την εποχή που οι άνθρωποι δεν ήξεραν ότι μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους ταινίες καλά. Υπήρχε μια κυνική αντιμετώπιση του στυλ «φορέστε του μια κόκκινη δερμάτινη στολή, βάλτε τον να τρέξει και να κυνηγά τους κακούς και πάρτε τα λεφτά»».

Ηταν αυτή ακριβώς η αποτυχία του Daredevil που έκανε τους θαυμαστές του Μπάτμαν να εξοργιστούν όταν ο Αφλεκ επιλέχθηκε για να ενσαρκώσει τον ήρωα. Μάλιστα μαζεύτηκαν πενήντα χιλιάδες υπογραφές ώστε η εταιρεία παραγωγής Warner Brothers να αλλάξει γνώμη και πρωταγωνιστή.
Στην τελευταία ταινία που αναμένεται να γίνει μπλοκμπάστερ η ιδέα μιας κινηματογραφικής «συνεύρεσης» Μπάτμαν και Σούπερμαν είναι, αν μη τι άλλο, γοητευτική –τουλάχιστον για τους αμέτρητους θαυμαστές των δύο «χάρτινων» σούπερ ηρώων της DC Comics. Το φιλμ σκηνοθέτησε ο Ζακ Σνάιντερ, ενώ εμφανίζονται επίσης ο Χένρι Καβίλ ως Σούπερμαν, ο Τζέσι Εϊζενμπεργκ ως Λεξ Λούθορ, η Εϊμι Ανταμς ως Λόις Λέιν και η Γκαλ Γκαντότ ως Wonder Woman. Δίπλα τους ο Τζέρεμι Αϊρονς ως Αλφρεντ, ο Τζέισον Μομόα στον ρόλο του Αρθουρ Κέρι/Aquaman και η Χόλι Χάντερ.
Θυμίζουμε ότι ο Καβίλ υποδύεται τον Superman για δεύτερη φορά αφού είχε προηγηθεί η ταινία του Σνάιντερ «Ανθρωπος από ατσάλι». Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το σενάριο συνυπογράφουν ο βραβευμένος με Οσκαρ Κρις Τέριο (σεναριογράφος της «Επιχείρησης: Argo» του Αφλεκ) και ο Ντέιβιντ Σ. Γκόγερ (της τριλογίας «Batman» του Νόλαν αλλά και του «Ανθρώπου από ατσάλι»).
Η ταινία «Batman v Superman: Dawn of Justice» θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάρτιο του 2016.

HeliosPlus