«Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες»
154 σελ., τιμή 10 ευρώ.
Κεντρική διάθεσηΕκδόσεις «Το ανώνυμο βιβλίο»,
Ιατρίδου 139, Καλλιθέα, τηλ.213 026 1723,
anonymo-biblio.gr,
e-mail:info@anonymo-biblio.gr

Ποια ήταν η σχέση του παπα-Φώτη με το τουρλού; Τι διαφορετικό είχε το παγωτό του Ξενοφώντα που έκανε τα παιδιά να το λατρεύουν; Γιατί τα κόλλυβα της Μπάρμπι ήταν τα καλύτερα; Ολες αυτές οι απορίες λύνονται στο πρώτο βιβλίο της Χρυσούλας Διπλάρη «Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες», στις σελίδες του οποίου η μαγειρική συνδέεται με τη ζωή με άκρως μαγικούς και ενίοτε απροσδόκητους τρόπους.

Στα δεκατρία διηγήματα του βιβλίου, με μια γλώσσα οικεία και απλή, καθημερινές ιστορίες εξελίσσονται γύρω από μια συνταγή μαγειρικής με ήρωες που είτε έχεις γνωρίσει στην πραγματικότητα,είτε έχεις ακούσει για αυτούς ή τους έχεις δει να κυκλοφορούν δίπλα σου. Το σκηνικό που τοποθετούνται οι ήρωες και οι ιστορίες τους ποικίλλει. Αλλοτε είναι σύγχρονο, άλλοτε σε ταξιδεύει σε παλαιότερες εποχές που δεν έζησες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απροσδιόριστο ώστε να αφήσει τη φαντασία σου ελεύθερη να το πλάσει από μόνη της. Πολλά και διαφορετικά είναι τα συναισθήματα που κρύβονται ανάμεσα στις λέξεις. Το γέλιο και η αισιοδοξία διαπλέκονται με τη νοσταλγία και τη μελαγχολία. Στο τέλος, η γεύση είναι γλυκιά και πικρή συνάμα, όπως ακριβώς ένα μικρό γυάλινο πιατάκι.
Σίγουρα, με το τέλος της ανάγνωσης η… όρεξη έχει ανοίξει επικίνδυνα και υπάρχουν δύο επιλογές: να μπεις στην κουζίνα να μαγειρέψεις ή να μάθεις να μαγειρεύεις (αν δεν ξέρεις).


Παλιές αγάπες

Η συγγραφέας του βιβλίου, Χρυσούλα Διπλάρη, έγραφε από μικρή ηλικία, από το σχολείο ακόμη, κυρίως ποίηση αλλά και πεζά κείμενα. Θυμάται χαρακτηριστικά: «Ο φιλόλογός μου και οι συμμαθήτριες είχαν πολύ καλή γνώμη για τη γραφή μου, αλλά ήταν κυρίως η δική μου ανακούφιση από το γράψιμο που με παρακίνησε να συνεχίσω να γράφω». Μεγαλώνοντας, πήρε διαφορετικό δρόμο καθώς σπούδασε διακόσμηση και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την κατασκευή χειροποίητων έργων τέχνης. Ομως, όπως είναι γνωστό, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται και έτσι επέστρεψε στη γραφή.
Οι «Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες» προέκυψαν σχεδόν αυθόρμητα: «Κάποια στιγμή, κάπως αυτόματα, σαν να περίμενε μέσα μου καιρό, εμφανίστηκε στην εσωτερική μου οθόνη η πρώτη ιστορία αυτού του βιβλίου: «Οι λουκουμάδες της Σουλάρας». Απλά κάποια μέρα πήρα ένα χαρτί κι ένα στυλό κι έγραψα απνευστί αυτή την ιστορία. Μετά από λίγο καιρό ακολούθησε το «Τουρλού του παπα-Φώτη». Οταν ολοκληρώθηκαν αυτές οι δυο, που είχαν να κάνουν και οι δύο με το φαγητό, σκέφτηκα να κάνω ολόκληρη ενότητα με ιστορίες που να έχουν σχέση με φαγητά. Ετσι, γεννήθηκε αυτό το βιβλίο».

Οπως αναφέρει, από τις ιστορίες του βιβλίου «κάποιες είναι εντελώς φανταστικές», άλλες, όπως «Οι λουκουμάδες της Σουλάρας» και το «Τουρλού του παπα-Φώτη» έχουν ψήγματα αλήθειας ενώ υπάρχουν και ιστορίες αληθινές σχεδόν στο σύνολό τους, «όπως η «Πίτα του Αη-Φανούρη», η οποία είναι η ιστορία της γιαγιάς μου. Η μόνη μυθοπλασία σε αυτές είναι το μέρος που αφορά τη συνταγή, το επινόησα για να τις εντάξω στην ενότητα των μαγικών μαγειρικών ιστοριών μου».

Η Χρυσούλα Διπλάρη γράφει ήδη το επόμενο της βιβλίο, τα «Χρονικά της Ταμπου-Ρίας» με ηρωίδα μια γυναίκα που περιφέρεται στους δρόμους της πόλης-χώρας και σχολιάζει πρόσωπα και πράγματα καθώς και τον ίδιο τον εαυτό της, ενώ σχεδιάζει να γράψει και ένα μυθιστόρημα. Εκτός από συγγραφέας, είναι και στιχουργός και ως το τέλος της χρονιάς «αν όλα πάνε κατ’ ευχήν» θα συμμετέχει στους δίσκους «Θαυματοποιός», σε μουσική Πέτρου Βεντουρή και «Πουλάκι του Νοτιά» σε μουσική Σταύρου Παντέρμαλη, «μια ομαδική δουλειά της στιχουργικής μας ομάδας, των Στυχάρπαστων».

HeliosPlus