«Αχαρνής» στην Επίδαυρο
Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τους «Αχαρνής» σε δική του απόδοση, μετρώντας την πέμπτη του κωμωδία στον Αριστοφάνη. Μας μεταφέρει στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού Πολέμου όπου ο Δικαιόπολις μηχανεύεται ακόμη και τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού ειρήνης σε μια Αθήνα-καμένη γη. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Εύης Σαραγά. Σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Εύα Νάθενα, μουσική Σταύρος Γασπαράτος, χορογραφία Αγγελική Τρομπούκη, φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης και μουσική διδασκαλία Λία Βίσση. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σωκράτης Πατσίκας κ.ά. Πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή και το Σάββατο, 10 και 11 Ιουλίου, στις 21.00. Mε αγγλικούς υπέρτιτλους.
Η ΚΟΑ στο Ηρώδειο
Σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Στέφανου Τσιαλή θα δοθεί η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 16 του Γκριγκ (σολίστ ο γαλλοκαναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ), απαύγασμα λυρισμού, ποιητικότητας και δεξιοτεχνίας. Η συναυλία περιλαμβάνει επίσης και τη Συμφωνία αρ. 5 σε ντο δίεση ελάσσονα του Μάλερ. Στις 6/7, στις 21.00.
θέατρο

«Textilen»

Ο Βίκτωρ Αρδίττης σκηνοθετεί το έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη «Textilen» που ανεβαίνει σε σκηνογραφία Αντώνη Δαγκλίδη, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, κίνηση Ιριδος Νικολάου και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Μάνος Σταλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Ντένης Μακρής, Γιώργος Βουρδαμής, Θέμης Θεοχάρογλου. Παραστάσεις στο κτίριο Η της Πειραιώς 260, τη Δευτέρα 6/7, στις 21.00.
«Αγγέλα» του Λαγκάρντ

Το έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα» ανεβάζει ο γάλλος σκηνοθέτης Λουντοβίκ Λαγκάρντ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την Τετάρτη στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
«Αντιγόνη» περιοδεύουσα…

Η Ιωάννα Παππά ερμηνεύει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, πλάι στον Κρέοντα του Νικήτα Τσακίρογλου, σε μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης. Μετάφραση Παναγιώτα Πανταζή, μουσική Σταύρος Γασπαράτος, σκηνικό-κοστούμια Παναγιώτα Κοκκορού και σχεδιασμός ήχου Γιάννης Λαμπρόπουλος. Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης. Η παράσταση περιοδεύει ανά την Ελλάδα.
Η «Νεράιδα» παίζει στη λίμνη

Παραστάσεις της «Νεράιδας» στη Λίμνη της Βουλιαγμένης από την ομάδα «naan» σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα. Είναι βασισμένη στο έργο του Ζαν Ζιροντού «Οντίν-Νεράιδα», σε διασκευή της Ζέτης Φίτσιου. Σκηνογραφία Μανόλης Παντελιδάκης. Δευτέρα – Πέμπτη (21.15).
Η «Ηλέκτρα» στο Badminton

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από τον Σπύρο Ευαγγελάτο, στο θέατρο Badminton. Μετάφραση Κ.Χ. Μύρης, σκηνογραφία Γιώργος Πάτσας. Με τους Μαρίνα Ασλάνογλου, Ρένη Πιττακή, Γιάννη Βόγλη, Θανάση Κουρλαμπά, Θοδωρή Κατσαφάδο, Γιώργο Ψυχογιό, Αγγελο Μπούρα κ.ά. Από Δευτέρα ως και Σάββατο στις 20.30, ως τις 26.9.2015. Με υπέρτιτλους σε ξένες γλώσσες.
όπερα


«Πυλάδης – Ιοκάστη»

Οι δύο όπερες δωματίου του Γιώργου Κουρουπού («Πυλάδης – Ιοκάστη») παρουσιάζονται σε κοινή παράσταση από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σκηνοθεσία: Jay Scheib. Σκηνικά: Πάρις Μέξης. Με τους Ειρήνη Καράγιαννη, Χρήστο Κεχρή, Μίνα Πολυχρόνου, Ελένη Σταμίδου («Πυλάδης») και Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσο Αποστόλου («Ιοκάστη»). Συμμετέχει φωνητικό σύνολο. Στις 7 και 8 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ).
χορός


Νέοι δημιουργοί στο Φεστιβάλ

Ο νέος ελληνικός χορός δίνει δείγματα γραφής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Οι χορογράφοι Αγγελική Τρομπούκη και Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου είναι απόφοιτες της Κρατικής Σχολής Χορού. Κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στη διοργάνωση με ένα δίπτυχο (1BLANK2 / Βlossom) με κοινό παρονομαστή την αναμέτρηση με τη μικρή χορευτική φόρμα. Η Αγγελική Τρομπούκη «συνομιλεί» με τον Μιχάλη Χόιπελ, από τους σημαντικότερους έλληνες τσελίστες της νέας γενιάς, σε μια εξερεύνηση της σχέσης μουσικής και κίνησης όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου στο σόλο που χορογράφησε και ερμηνεύει η ίδια προχωρεί σε ποιητικές μεταμορφώσεις… Στις 7 και 8 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Ε).
ελληνική μουσική


Πορτοκάλογλου στον Κήπο

«Ταξίδι στο Κέντρο της Πόλης» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Νίκου Πορτοκάλογλου και του συγκροτήματός του Φτερωτές Κιθάρες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 10 Ιουλίου. Ωρα έναρξης: 21.00.
Jazz και fusion
στη Βουλιαγμένη
Ενας από τους σημαντικούς μουσικούς της jazz και του fusion, παιδί-θαύμα της δεκαετίας του 70 και από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γενιάς του, ο Stanley Clarke εμφανίζεται στις 8 και 9 Ιουλίου στη Λίμνη Βουλιαγμένης. Ο θρυλικός μπασίστας εμφανίζεται με το συγκρότημά του.
εικαστικά


Δέκα χρονιά Citronne

Με τις «Εικαστικές Σηματοδοτικές Αναφορές» η γκαλερί Citronne στον Πόρο γιορτάζει την πρώτη της δεκαετία. Πρόκειται για μια επετειακή έκθεση που παρουσιάζει έργα όλων των καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συνεργαστεί από το καλοκαίρι του 2006. Μέσα από τη διαδρομή αυτή αναδεικνύονται οι επιλογές της καθώς οι καλλιτέχνες με τα έργα τους εντάχθηκαν αφενός στη σταθερή εντοπιότητα, αφετέρου στην εναλλασσόμενη κινητικότητα. Εργα τους εκθέτουν οι Αδαμάκος, Aντωνάκος, Αντωνόπουλος, Βαρώτσος, Βέττα, Γιανάκος, Θεοφυλακτόπουλος, Θεοχαράκης, Καλούδη, Κατζουράκης, Κοκκινίδης, Κούκος, Κυραρίνης, Λίτη, McCabe, Μαντζαβίνος, Μπότσογλου, Ξενάκης, Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Παπανικολάου, Seibt, Σόρογκας, Τέτσης, Φιλοπούλου, Χατζηπατέρας, Ψυχοπαίδης. Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-13.00 & 19.00-23.00. Ως 7/9.
Φωτογραφίες στο Φεστιβάλ

Η φωτογραφική ενότητα του Βασίλη Βρεττού «Mise en abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό» αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων, που σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό, αποδομώντας και επαναδομώντας τη συμβατή τους ταυτότητα και ενθέτοντας στην εικόνα τα αντικείμενα-υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν. Επιμέλεια: Ιρις Κριτικού. Στους χώρους του Φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260 (ως τις 31.7.2015). Ωρες λειτουργίας: 19.00-23.00. Είσοδος δωρεάν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ