Ως γνωστόν, στην «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη _ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας του_ θα βρίσκονται τα θεμέλια της επόμενης ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, της οποίας οι συντελεστές θα παρουσιαστούν από τον σκηνοθέτη το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουνίου.
Το ίδιο έργο όμως, το οποίο ο Καζαντζάκης χαρακτήρισε ως μια «αναφορά» (με τη στρατιωτική έννοια του όρου), σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του, θα ανεβεί από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πρόκειται για την παράσταση που σκηνοθέτησε ο Τάκης Χρυσικάκος και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο ίδιος ο Χρυσικάκος ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη (και πρόσωπα του έργου του), ενώ δύο μουσικοί, ο Σταύρος Ψαρουδάκης (λύρα-τραγούδι) και ο Απόστολος Κουνής (κιθάρα-κοντραμπάσο) «συνομιλούν» μουσικώς με πρωταγωνιστές του συγγραφέα: τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο αλλά και την ωραία Ελένη του Ομήρου.
Αρχίζοντας από τα παιδικά χρόνια του (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του), ο συγγραφέας σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή» είχε πει ο Καζαντζάκης. «Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».
Οι παραστάσεις για το κοινό στην πόλη του Ηρακλείου θα δοθούν στις 2, 3, 4 Ιουλίου και 9,10,11 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις». Την Τετάρτη 1η Ιουλίου στον Επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο (τάφος του Ν. Καζαντζάκη) Θα πραγματοποιηθεί παράσταση στα πλαίσια προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης καθώς και για την προσφορά του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού Συγγραφέα σε όλη την Οικουμένη. Η παράσταση αυτή θα είναι μόνο για εκπροσώπους Διεθνών και Ελληνικών Μ.Μ.Ε.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.
Ταχ. Δ/νση : Νικ. Φωκά 5 Χανιά Τηλ. 28210 –44256