Πρόσκληση συνεργασίας με σκοπό την κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ελευσίνας απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης προς τη δημοτική αρχή της ιστορικής πόλης μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας.

Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Τσουκαλά, την προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Καλλιόπη Παπαγγελή, και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου, ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο, ενημερώθηκε για τις ανάγκες συντήρησης του μουσείου και άκουσε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής της Ελευσίνας, η οποία έχει θέσει υποψηφιότητα για την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Οι προτάσεις αφορούν στις δυνατότητες οικονομικής στήριξης των Αισχυλείων, στην αξιοποίηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η συνολική ανάδειξη μνημείων διαφορετικών ιστορικών περιόδων, από το Ιερό της Δήμητρας, τη Ρωμαϊκή Γέφυρα και το υδραγωγείο έως τους μεταβυζαντινούς ναΐσκους, αλλά και ο προγραμματισμός ευρύτερων δράσεων όπως η διαδρομή Κεραμεικού-Ελευσίνας, που συνδυάζει το οικολογικό με το αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

«Η πόλη τα τελευταία χρόνια διεκδικεί τον εαυτό της και το μέλλον της. Τα Αισχύλεια έχουν δημιουργήσει παράδοση. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου δεν πρέπει να είναι το τέλος, αλλά η αρχή» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας:

«Πρέπει να έχουμε μια συνολική θεώρηση, που θα επιτρέψει ώστε η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης να αποτελέσει μοχλό της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής. Μπορούμε να συνεργαστούμε στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου, που θα προβλέπει όχι μόνο την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, αλλά και την ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου και τη δημιουργία αλληλοτροφοδοτούμενων δραστηριοτήτων. Τη δημιουργία δηλαδή ενός ευρύτερου και προπαντός βιώσιμου πολιτιστικού κέντρου, όχι μόνο για την Ελευσίνα, αλλά και για ολόκληρη τη Δυτική Αττική. Πολλές από τις απαιτούμενες δράσεις είναι δυνατό να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες».

Την επόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού θα συναντηθεί εκ νέου με τον δήμαρχο Ελευσίνας και τους συνεργάτες του προκειμένου να εξειδικεύσουν τον προγραμματισμό του κεντρικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης.