Ιερά αντικείμενα προερχόμενα από δύο φυλές ιθαγενών πούλησε σε δημοπρασία ο γαλλικός οίκος Druout. Τα δεκαπέντε αντικείμενα, τα οποία περιελάμβαναν μάσκες και αγάλματα, ανήκαν στις φυλές Hopi και Acoma, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια κάνουν προσπάθειες να τα πάρουν πίσω.
Συγκεκριμένα, το συμβούλιο της φυλής των Hopi και το χωριό των Acoma σε συνεργασία με το αμερικανικό Holocaust Art Restitution Project (HARP), έναν οργανισμό που έχει ως σκοπό να καταγράψει τις απώλειες της πολιτιστικής περιουσίας, με μια επιστολή τους προς τον γαλλικό οίκο δήλωσαν την επιθυμία τους να ανασταλεί η δημοπρασία.
«Τα αντικείμενα αυτά δεν μπορούν να πουληθούν για νομικούς, πολιτιστικούς και ηθικούς λόγους», δήλωσε κατηγορηματικά o πρόεδρος του HARP, Όρι Σόλτες ενώ εκπρόσωπος της φυλής Hopi ζήτησε να σταματήσει η δημοπρασία και επεσήμανε ότι οι εξαγωγές των αντικειμένων από την Αμερική έγιναν παράνομα και η πώλησή τους παρεμβαίνει ομοσπονδιακούς νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκπρόσωπος του γαλλικού οίκου δήλωσε ότι το αίτημα των ιθαγενών απορρίφθηκε και κατά συνέπεια, η δημοπρασία έγινε. Τα αντικείμενα απέφεραν συνολικά 400.000 ευρώ. Μάλιστα, ένα είδωλο θεού του 15ου αιώνα πουλήθηκε 120.000 ευρώ. Από το 2013, οι φυλές των ιθαγενών, με την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι έχουν προσπαθήσει τέσσερις φορές ανεπιτυχώς να σταματήσουν την πώληση ανάλογων αντικειμένων στην Γαλλία. Την τελευταία φορά που έγινε ανάλογη δημοπρασία ήταν το Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι δημοπρατείς, πάντως, αναφέρουν, ότι πίσω από την πώληση των αντικειμένων βρίσκονται άτομα από την φυλή Hopi τα οποία ξεκίνησαν το εμπόριο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ακόμα, ειδικοί τονίζουν ότι ορισμένες μάσκες ανήκαν σε ιδιώτες και όχι στις φυλές.
Στην Αμερική έχει απαγορευτεί από το 1990 η πώληση έργων τέχνης που ανήκουν σε φυλές ιθαγενών , αλλά, στην Γαλλία δεν υπάρχει ανάλογη νομοθεσία.