Ζούμε σε μια εποχή πλούσια σε συμβολισμούς και ο επαναπατρισμός της συγκεκριμένης αρχαίας κεφαλής προσφέρεται για πολλούς: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχτηκε επισήμως το μεσημέρι της Δευτέρας τον Ερμή, και συγκεκριμένα τη γήινη εκδοχή του. Οδηγός των ανθρώπων, δεινός διαπραγματευτής, ο Θεός που δίδαξε στους ανθρώπους τα μυστικά των επιτυχών συμβάσεων.

Τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή ύψους 25 εκατοστών, χρονολογημένη στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος-2ος αι. μ. Χ.), η οποία ήταν αρχικά τοποθετημένη στα προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών και είχε εξαχθεί παράνομα από αρχαιοκάπηλους, περί το 1987.

Το κουβάρι του μυστηρίου άρχισε να ξετυλίγεται στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, όταν ο βρετανικός Οίκος Δημοπρασιών Bonhams είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο λεπτομερή κατάλογο με τα έργα τέχνης που επρόκειτο να βγουν στο σφυρί τον Οκτώβριο. Η φωτογραφία και η περιγραφή της κεφαλής κινητοποίησε άμεσα τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εγιναν οι κατάλληλες επαφές, το γλυπτό αποσύρθηκε από τη δημοπρασία και μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο όπου και φυλάχτηκε ώσπου να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης χαιρέτισε τον συγκεκριμένο επαναπατρισμό ως «μεγάλη επιτυχία των ελλήνων αρχαιολόγων», προσθέτοντας: «αν και το το αντικείμενο αυτό δεν ήταν καταγεγραμμένο στα μητρώα της, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση με τέτοια αδιάσειστα στοιχεία, ώστε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών να υποχρεωθεί να αποσύρει την κεφαλή από τη δημοπρασία του περασμένου Οκτώβρη». Τόνισε επίσης, ότι πολύ συχνά, οι πωλητές υποστηρίζουν ότι ένα αντικείμενο αποκτήθηκε προ του 1970-χρονολογία που έχει καθορίσει η συνθήκη της Χάγης, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό παράνομα εξαχθεισών αρχαιοτήτων.
Ως ένα τέτοιο παράδειγμα πρότερης του 1970 χρονολόγησης, ανέφερε και τα μικρά εδώλια από τερακότα που δημοπρατεί ο Οίκος Σόθμπις, περιγράφοντάς τα ως προερχόμενα από την Αμφίπολη, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από κάπου, προφανώς για να δώσουν μεγαλύτερη προβολή στα έργα τέχνης, ύστερα από όλη τη δημοσιότητα που είχε προσελκύσει η ανασκαφή της Αμφίπολης.
Η χρηματοδότηση της επιστροφής της κεφαλής του Ερμή έγινε αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής και η «χορηγός»-όπως την είπε χαριτολογώντας ο υπουργός-Ρένα Δούρου, είπε χαρακτηριστικά: «Να που υπάρχουν κλεμμένα που επιστρέφουν και διεκδικήσεις που είναι επιτυχείς!». Και συνεχίζοντας, η Περιφερειάρχης Αττικής, είπε: «η σημερινή μέρα είναι το αποτέλεσμα της αποτελεσματικής συνεργασίας δύο φορέων του ελληνικού κράτους, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στις εξαγγελίες, αλλά προχώρησαν σε πράξεις δίχως μεγαλοστομίες. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι μια παράπλευρη απώλεια στην κρίση χρέους της πατρίδας μας. Αντιθέτως, είναι εκείνος που θα της επιτρέψει να τροχοδρομήσει με αξιοπρέπεια».

Τέλος, προανήγγειλε περισσότερες γέφυρες πολιτισμού μεταξύ κεντρικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών». Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο Ερμής, ο «έξυπνος, εφευρετικός και σκανταλιάρης, ο θεός του Λόγου και της νοημοσύνης» όπως είπε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, να μας φέρει τύχη. Σίγουρα τη χρειαζόμαστ