Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς) η έκθεση φωτογραφίας «Afronauts» της Κριστίνα Ντε Μιντέλ στο πλαίσιο του Athens Photo Festival, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα. Αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 17:30 μέχρι τις 21.30 η Christina de Middel θα συμμετάσχει στην συζήτηση «We speak photography», στο πλαίσιο των συζητήσεων με τίτλο «Photo Voices», μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από διαφορετικές χώρες, με κοινή γλώσσα την φωτογραφία.

Σχετικά με την έκθεση φωτογραφίας, η Κριστίνα Ντε Μιντέλ δήλωσε: «Το 1964, βιώνοντας ακόμη πολύ έντονα το όνειρο της πρόσφατα αποκτηθείσας ανεξαρτησίας της, η Ζάμπια ξεκίνησε ένα διαστημικό πρόγραμμα που θα έστελνε τον πρώτο αφρικανό στο φεγγάρι και θα ανταγωνιζόταν τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Μονάχα ελάχιστοι αισιόδοξοι ήταν εκείνοι που υποστήριζαν το σχέδιο το οποίο διηύθυνε ο Έντουαρντ Μακούκα, ο δάσκαλος που είχε αναλάβει να παρουσιάσει το φιλόδοξο πρόγραμμα και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Όμως η χρηματοδότηση δεν έφτασε ποτέ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια, ενώ μία από τους αστροναύτες –ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι –έμεινε έγκυος και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει. Κάπως έτσι αυτή η ηρωική πρωτοβουλία, μετατράπηκε σε ένα ακόμη εξωτικό επεισόδιο της αφρικανικής ιστορίας, περιτριγυρισμένο από πολέμους, βία, ξηρασία και πείνα.

Σήμερα, με αυτά τα πρότζεκτ μου, σέβομαι την ουσία της αλήθειας αλλά επιτρέπω στον εαυτό μου να παραβώ τους κανόνες της ακρίβειας, γιατί θέλω οι θεατές να αναλογίζονται σχετικά με τα πρότυπα των ιστοριών που δεχόμαστε ως αληθινές. Το «Afronauts» βασίζεται στην τεκμηρίωση ενός άπιαστου ονείρου που ζει μονάχα στις εικόνες. Ξεκινώ από ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν από πενήντα χρόνια και ανακατασκευάζω τα σχετικά έγγραφα, προσαρμόζοντάς τα όμως στην προσωπική μου οπτική.»
Στην συζήτηση με γενικό μότο «We Speak Photography» («Μιλάμε φωτογραφία»), δώδεκα ομιλητές επί είκοσι λεπτά θα μοιραστούν μέσα από μία σειρά παρουσιάσεων, εμπειρίες και απόψεις, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Το «Photo Voices» μέσα από μια ευρεία θεματολογία παρουσιάσεων που συνδυάζουν το λόγο με την εικόνα, επιδιώκει να αποτελέσει ένα πλαίσιο ανάδειξης διεθνών τάσεων και κριτικών αναζητήσεων που αποτυπώνουν το πνεύμα της εποχής.
Η Κριστίνα Ντε Μιντέλ γεννήθηκε το 1975 στην Ισπανία. Σπούδασε φωτογραφία στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Καλές Τέχνες στην Βαλένθια και έκανε μεταπτυχιακό στην φωτοδημοσιογραφία.
Γιώτα Φλώρου
Πληροφορίες
«Afronauts»
Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 20.00 μ.μ
«Photo voices»
Παρασκευή 5 Ιουνίου, 17.30-21.30
Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου