Θύελλα έχει ξεσπάσει στην Μεγάλη Βρετανία καθώς το Βρετανικό Μουσείο σχεδιάζει να δανείσει σημαντικά έργα τέχνης στο Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ (Zayed National Museum) του Αμπού Ντάμπι, το οποίο κατηγορείται ότι κάνει κατάχρηση στα δικαιώματα των εργαζόμενων του.
Οι επιμελητές του Βρετανικού Μουσείου έχουν φτιάξει μια λίστα που περιλαμβάνει σχεδόν 500 αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία ίσως δανειστούν για μια περίοδο πέντε χρόνων στο Εθνικό Μουσείο Ζάγιεντ. Αρχικά, το Βρετανικό Μουσείο είχε αποφασίσει να δώσει αντικείμενα που βρίσκονταν στις αποθήκες του, ωστόσο, θα συμπεριλάβει και ορισμένα από τα πέντε χιλιάδες καλύτερα κομμάτια που διαθέτει. Το χρηματικό ποσό που θα λάβει ως αντίτιμο από το Μουσείο Ζαγιέντ θα αντισταθμίσει την μείωση που έχει επέλθει στα κρατικά κονδύλια.
Το μουσείο στο Αμπού Ντάμπι σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του τον επόμενο χρόνο. Είναι ένας από τους πολιτιστικούς προορισμούς που κτίζονται στο νησί Σαάντιγιατ, ένα ειδυλλιακό μέρος με αμμόλοφους πολύ κοντά στο Αμπού Ντάμπι.
Σύμφωνα με τις ομάδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το σύστημα εργασίας του χαρακτηρίζεται ως «σύγχρονη σκλαβιά». Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει προσληφθεί για να βοηθήσει στο κτίσιμο του, ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι πολύ άσχημες ενώ όσοι εργάτες παραπονέθηκαν για τους χαμηλούς μισθούς απελάθηκαν από τη χώρα.
«Οι μεσαιωνικοί εργασιακοί νόμοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τοποθετούν τους εργάτες κάτω από τον έλεγχο των εργοδοτών, εκτεθειμένους στον θάνατο και στον τραυματισμό εν ώρα εργασίας και ανίκανους να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει η Σαράν Μπάροου, γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. (International Trade Union Confederation) και συνεχίζει λέγοντας «οποιοσδήποτε πολιτιστικός οργανισμός που συνεργάζεται μαζί τους οφείλει να αναλάβει δράση ή ρισκάρει το κύρος και την φήμη του».
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι η συνεργασία με έναν οργανισμό τουριστικής ανάπτυξης στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος επιβλέπει την κατασκευή του Ζαγιέντ, έχει διασφαλίσει την σωστή μεταχείριση των εργατών.
Το Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ, πάντως, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι τώρα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.