Οι αστυνομικές αρχές της Βενετίας έκλεισαν μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που είχε την μορφή μουσουλμανικού τεμένους και είχε δημιουργηθεί από τον Ελβετό καλλιτέχνη Κριστόφ Μπίχελ στο πλαίσιο της έκθεσης τέχνης Μπιενάλε της Βενετίας.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι ο καλλιτέχνης δεν είχε πάρει την απαραίτητη ειδική άδεια για να δημιουργήσει ένα χώρο λατρείας ενώ είχε παραβιάσει νόμους επιτρέποντας σε πάρα πολλούς ανθρώπους να προσέλθουν στο τζαμί για να προσευχηθούν.
Ο Μπίχελ, από τη μεριά του, υποστήριξε ότι ήταν απλά ένα έργο τέχνης παρά χώρος λατρείας.
Το τζαμί, η επίσημη συμμετοχή της Ισλανδίας στην 56η Μπιενάλε, δημιουργήθηκε μέσα σε μια παλιά, καθολική εκκλησία. Στόχος του καλλιτέχνη ήταν να τονίσει την απουσία ενός ισλαμικού τεμένους στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, η αρχιτεκτονική της οποίας έχει επηρεαστεί από την ισλαμική κουλτούρα και να επαναφέρει την αντιπαράθεση σχετικά με την μουσουλμανική λατρεία καθώς η μετανάστευση από τις ισλαμικές χώρες στην Ευρώπη ολοένα μεγαλώνει.
Οι αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας θεώρησαν ότι η εκκλησία Santa Maria della Misericordia, μέσα στην οποία έγινε το τέμενος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από σαράντα χρόνια δεν ήταν κατάλληλη για μη-Καθολική λατρεία. Ακόμα, όμως, και οι υπεύθυνοι της Μπιενάλε κράτησαν αποστάσεις από το έργο και δεν το υποστήριξαν δημόσια.
Αν και ο Μπίχελ θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα για να ανοίξει ξανά το τζαμί, μέχρι να βρεθεί μια λύση οι πόρτες θα παραμείνουν κλειστές. Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με ομάδες Μουσουλμάνων της Βενετίας για την μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί. Τοποθέτησε αραβικές επιγραφές στους τοίχους και κάλυψε το πάτωμα με χαλιά προσευχής.
Το Ισλανδικό Κέντρο Τεχνών, το οποίο είχε παραγγείλει το έργο εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας το κλείσιμο του. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η διοίκηση του ιδρύματος La Biennale di Venezia δεν υποστήριξε την καλλιτεχνική προσπάθεια όπως θα έπρεπε να κάνει ένας οργανισμός σύγχρονης τέχνης».
Η εκπρόσωπος της Μπιενάλε Κριστιάνα Κοστάνζο απάντησε στις επικρίσεις με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα αναφέροντας ότι έγιναν πολλές συναντήσεις μεταξύ των τοπικών αρχών και των αντιπροσώπων της ισλανδικής αποστολής ώστε να βρεθεί μια λύση για την καλλιτεχνική εγκατάσταση και επεσήμανε τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται για να ανοίξει ξανά το τέμενος.
Η Βενετία είχε ένα είδος τεμένους τον 17ο αιώνα στο παλάτι Fondaco dei Turchi που βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και προοριζόταν για τους Οθωμανούς Τούρκους που ζούσαν στην περιοχή.
Γιώτα Φλώρου