Το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα του κόσμου, το υπερπολυτελές «Αμπράζ Κουντάι» («Abraj Kudai»), θα ανοίξει τις πύλες του το 2017 στην ιερή πόλη της Μέκκας, στη Σαουδική Αραβία. Οι αριθμοί που το περιτριγυρίζουν φέρνουν… ζαλάδα. Η κατασκευή του θα κοστίσει 3,8 δισ. ευρώ, θα καλύπτει μια έκταση 1,4 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και θα έχει συνολικά 45 ορόφους (οι πέντε από τους οποίους θα είναι για αποκλειστική χρήση από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας).
Μια τεράστια εξέδρα δέκα ορόφων θα διαθέτει εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, στάσεις λεωφορείων και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (ανέσεις οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και από όσους δεν θα διαμένουν στο ξενοδοχείο), ενώ πάνω στην εξέδρα θα σχηματίζουν ένα είδος δακτυλίου δώδεκα πύργοι που θα περιλαμβάνουν 10.000 δωμάτια, 70 εστιατόρια και τέσσερα ελικοδρόμια. Δύο από τους πύργους θα προσφέρουν φιλοξενία πέντε αστέρων, ενώ οι υπόλοιποι τεσσάρων αστέρων. Η τιμή των δωματίων δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη, ωστόσο αναμένεται να είναι πολύ… «τσουχτερή».
Το ξενοδοχείο θα συνδυάζει την κλασική με την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών κτισμάτων της ερήμου. Χτισμένο στην περιοχή Μανάφια, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μασγίντ αλ Χαράμ, γνωστότερο και ως Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, η κατασκευή του χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σχεδιάστηκε από τη διεθνή κατασκευαστική κοινοπραξία Νταρ αλ Χαντασά (Dar Al-Handasah), η οποία έχει σχεδιάσει επίσης πόλεις στο Καζακστάν και αεροδρόμια στο Ντουμπάι.
Τον σχεδιασμό του εσωτερικού του ξενοδοχείου έχει αναλάβει η βρετανική εταιρεία Areen Hospitality. O διευθυντής του σχεδιαστικού τμήματος Αντριου Λίντγουντ δήλωσε: «Μας τιμά που μας εμπιστεύθηκαν μια τέτοια πρόκληση. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού τόσο μεγάλων ξενοδοχείων απαιτεί προγραμματισμό. Η εταιρεία ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση χωρίς να χάνει τη δημιουργικότητά της ώστε να προκαλέσει έκπληξη στους φιλοξενουμένους του «Abraj Kudai»»

Ωστόσο οι αντιδράσεις για την κατασκευή του ξενοδοχείου δεν λείπουν. Ο Ιρφάν αλ Αλάουι, διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών για την Ισλαμική Κληρονομιά, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πόλη μετατρέπεται σε Μεκκα-χάταν. Τα πάντα ισοπεδώθηκαν για να κάνουν χώρο για την ασταμάτητη πορεία των πολυτελών ξενοδοχείων, τα οποία καταστρέφουν την ιερότητα του μέρους και διώχνουν τους προσκυνητές». Εκτός από το ξενοδοχείο που χτίζεται, υπάρχει ήδη το «Αμπράζ αλ Μπαΐτ», ένα συγκρότημα πολυτελών ξενοδοχείων, διαμερισμάτων και εμπορικών κέντρων, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ένα ρολόι τεσσάρων δίσκων, και στο προσεχές μέλλον η γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα «Hilton» σκέφτεται να επεκταθεί και στη Μέκκα ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών.
«Το προσκύνημα θα έπρεπε να είναι ένα λιτό πέρασμα αλλά έγινε μια εμπειρία τύπου Λας Βέγκας στην οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι περισσότεροι προσκυνητές» συνεχίζει ο Αλάουι. Η Μέκκα φιλοξενεί δύο εκατομμύρια προσκυνητές τον χρόνο που καταφθάνουν για το χατζ (hajj), το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα, ενώ άλλοι 20 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται για τελείως διαφορετικούς σκοπούς όπως η τέλεση γάμων και συνεδρίων.
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών ακόμη και το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας αρχίζει να επεκτείνεται για να χωρά επτά εκατομμύρια προσκυνητές. «Είναι σαν σταθμός αποβίβασης αεροδρομίου» δηλώνει ο Αλάουι. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο είναι το «MGM Grand», στο Λας Βέγκας, με 6.198 δωμάτια, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το «First World Hotel», στη Μαλαισία, με 6.118 δωμάτια.

HeliosPlus