Το Εθνικό Θέατρο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός διοργανώνουν το «Συμπόσιο Μάιου» με τίτλο «Θέατρο, αρχιτεκτονική, θεατρικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την Τρίτη 26 Μαΐου.
Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλης Κορρές, γνωστός στο ευρύ κοινό για το έργο του στο πρόγραμμα αποκατάστασης των Μνημείων της Ακρόπολης.
Ο Μανώλης Κορρές εξετάζει στην ομιλία του τις συνθήκες που καθόρισαν τη θεατρική αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τα θεατρικά κτίσματα εξελίσσονται διαρκώς αντανακλώντας την ίδια την εξέλιξη του θεατρικού είδους και την εκάστοτε κοινωνική διάρθρωση. Η θεατρική αρχιτεκτονική καθίσταται με τη σειρά της έργο τέχνης και αυτοτελές θέαμα με τους ρυθμούς, τη διακόσμηση και την ιδιαίτερη γωνία θέασης κάθε εποχής.
Μετά την ομιλία, θα ακολουθήσει ευρύς διάλογος με το κοινό.
Συντονιστής του συμποσίου θα είναι ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Ηρακλής Λογοθέτης.
Ο Μανόλης Κορρές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948.
Συμμετείχε στα έργα της Ακροπόλεως (1975, 1983-1999), στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (2000-2005), στα έργα του Διονυσιακού Θεάτρου (1981-1982), στη μελέτη και αποκατάσταση δύο αρχαίων ναών στη Νάξο (Πανεπιστήμιον Αθηνών- TU Munchen, 1976 κ.ε), του Κάστρου του Πυθίου (στον Έβρο, 1974 κ.ε.) και του ναού του Απόλλωνος στη Μητρόπολη παρά την Καρδίτσα (1999 κ.ε.).
Έχει μελετήσει ρωμαϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία στη Μάνη, το ναό της Παναγίας Γοργοεπηκόου, τη Στοά του Ευμένους, το Μνημείο του Φιλοπάππου, τις κοιλαδογέφυρες του ρωμαϊκού υδραγωγείου και το ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, αρχαία και χριστιανικά μνημεία στην Αμοργό, ιωνικά κιονόκρανα (στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, 1976-1977), τα μεγάλα ναόσχημα ταφικά μνημεία της Ετρουσκικής Νεκροπόλεως της Νόρτσια, το Μαυσωλείου του Θευδέριχου στη Ραβέννα.
Έχει λάβει υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις, είναι μέλος επιστημονικών εταιριών, ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία και ογδόντα επιστημονικά άρθρα και έχει επίσης δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχέδιά του έχουν εκτεθεί σε εννέα ατομικές και επτά ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πληροφορίες
Τρίτη 26 Μαΐου 2015, στις 20.30.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.
Εθνικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή): Αγ. Κωνσταντίνου 22-24