Με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών βραβεύθηκε ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις πολλών που είχαν πιστέψει στην δύναμη της ταινίας.

Μεγάλη διάκριση για τον 42χρονο Ελληνα σκηνοθέτη ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγγλία.

Η βασική χώρα παραγωγής της ταινίας του άλλωστε ήταν η Ιρλανδία _όπου ο «Αστακός» γυρίστηκε_ με συμπαραγωγές χώρες το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Γαλλία και την Ελλάδα (Faliro House και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Πριν από επτά χρόνια, η καριέρα της υποψήφιας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ ταινίας «Κυνόδοντας» του Γ. Λάνθιμου, άρχιζε από το φεστιβάλ της Κυανής Ακτής όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα. Εφέτος, ο Λάνθιμος διαγωνιζόταν για πρώτη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Κανών.

Το σενάριο του «Αστακού» συνυπογράφει ο Λάνθιμος με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου με τον οποίο έγραψε τον «Κυνόδοντα» και τις «Αλπεις». Τον Φιλίππου ευχαρίστησε πρώτος ο Γ. Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Το βραβείο παρέδωσαν στον Γ. Λάνθιμο οι Αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ιθαν Κόεν, πρόεδροι εφέτος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ. Την επιτροπή συνέθεταν ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο Καναδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν, η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, η Βρετανίδα ηθοποιός Σιένα Μίλερ, η Ισπανίδα ηθοποιός Ρόζι Ντα Πάλμα, η τραγουδίστρια από το Μάλι Ρόκια Τραορέ και ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχααλ.