Ο Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο ανοίγει και αυτό το καλοκαίρι τις πύλες του και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νάξου φιλοξενεί έκθεση «Falling Apart» με χειροποίητες δημιουργίες φτιαγμένες από χαρτί και καλάμι του Νίκου Αλεξίου τοποθετημένες σε γλυπτά από ναξιακό μάρμαρο του Ίνγκμπερτ Μπρουνκ.

Η έκθεση επιχειρεί να διευρύνει τη θεώρηση για τη φύση αλλά και την οπτική αντίληψη της τέχνης, αναδεικνύοντας την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει με τον τόπο όπου εγγράφεται, αλλά και ανάμεσα στους αντιθετικούς νοητικά πόλους της, όπως το εφήμερο και το μνημειακό, το φθαρτό και το άφθαρτο, το ευτελές και το πολύτιμο, το εγκόσμιο και το πνευματικό.

Τα εύθραυστα χειροτεχνήματα από χαρτί και καλάμι, του Νίκου Αλεξίου, τοποθετούνται σε διαλεκτική σχέση με τα γλυπτά από ναξιακό μάρμαρο του Ίνγκμπερντ Μπρουνκ.

Ένα γλυπτό από μάρμαρο του Μπρουνκ παρουσιάζεται αιθέριο και διάφανο, ενώ μια δημιουργία από χαρτί του Νίκου Αλεξίου εντυπωσιάζει με τη στιβαρή της φόρμα. Η ασκητική, πνευματική ενέργεια και ενάργεια δίνει αέρινη πνοή στο μάρμαρο, ενώ χαρίζει τη βαρύτητα στα αβαρή υλικά.

Τα έργα των δύο σημαντικών δημιουργών συνυπάρχουν σε αρμονία, μέσα στη χειροποίητη, πλαστική, κτιριακή δομή ενός μνημείου, που τα ενσωματώνει με μια αίσθηση καλλιτεχνικής αλληλεγγύης, σε ένα πλαίσιο πνευματικής τελετουργίας.

Παράλληλα, ένας χιτώνας από μάρμαρο, του Ίνγκμπερτ Μπρουνκ, βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Δήμητρας, στο μουσείο του Γύρουλα, ενώ φωτογραφικά έργα του Κωστή Αντωνιάδη, είναι τοποθετημένα στα εξωτερικά, βυζαντινά ερείπια της Καλορίτσας. Δύο μνημεία, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο Μπαζαίου.

Ένα νοερό νήμα χαρτογραφεί μια περιοχή, εντός της οποίας έργα τέχνης διαφορετικά, πλίνθοι και κέραμοι, διάσπαρτα στο χώρο και το χρόνο συνθέτουν ένα ενιαίο έργο, μικρογραφία του πολιτιστικού παλίμψηστου της Νάξου.

Η έκθεση που ξεκινά από 30 Μαΐου έως 25 Σεπτεμβρίου εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Νάξου. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Μάριο Βαζαίο.

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Σε συνεργασία με: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων