Ενώ το φεστιβάλ οδεύει σιγά- σιγά προς το τέλος του (τα βραβεία δίδονται την ερχόμενη Κυριακή το απόγευμα) σήμερα Παρασκευή, εντός συναγωνισμού, προβάλλεται η μεξικανική ταινία «Chronic» του Μισέλ Φράνκο. Ο υποτιμημένος Βρετανός ηθοποιός Τιμ Ροθ υποδύεται έναν προβληματικό νοσοκόμο ο οποίος βοηθά ανθρώπους με ανίατες ασθένειες ενώ ταυτόχρονα αναζητεί τρόπους για να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του.

Αύριο Σάββατο, είναι ήρωα του «Μακμπέθ» όπου ο Βρετανογερμανός ηθοποιός Μάικλ Φασμπέντερ κρατά τον ρόλο του τίτλου δίπλα στην Λαίδη Μακμπέθ της Μαριόν Κοτιγιάρ. Πρώτη συμμετοχή του Αυστραλού σκηνοθέτη Τζάστιν Καρζελ στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών που πριν από τέσσερα χρόνια είχε επιλέξει την ταινία του «Η πόλη του χιονιού» για το τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής όπου και διακρίθηκε.

Οι ερμηνείες των παραπάνω δυο αντρών ηθοποιών ενδεχομένως να απασχολήσουν την κριτική επιτροπή, αν και κρίνοντας από τα μέχρι σήμερα σχόλια, το μεγάλο φαβορί σε ότι αφορά τους άντρες είναι ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Λιντόν για την δουλειά του στην ταινία «La loi du marche» (Ο νόμος της αγοράς) του Στεφάν Μπριζέ.

Στην ταινία ο Λιντόν υποδύεται τον απολυμένο εργάτη ο οποίος προσπαθεί να συμβαδίσει με τη νέα τάξη πραγμάτων της ζωής του_ αν και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Συνεπής αλλά άκρως στενάχωρη ταινία, θα έφτανε στα όρια της καταθλιπτικής αν δεν υπήρχε η υπερηφάνεια του ήρωα που την ανεβάζει. Στα χέρια πάντως των Βέλγων αδελφών Νταρντέν (οι οποίοι έκαναν κάτι παρόμοιο με το «Δυο μέρες και μια νύχτα») ενδεχομένως να είχε γίνει μια σπουδαία ταινία.

Για την δουλειά του στο «Youth» («Νεότητα») του Πάολο Σορεντίνο, όπου υποδύεται έναν διευθυντή ορχήστρας που πελαύει με τις αναμνήσεις του, ο Μάικλ Κέιν έχει επίσης πιθανότητες για να κερδίσει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

Σε ότι αφορά τις γυναίκες όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μιας βράβευσης της Ιταλίδας Μαργκαρίτα Μπούι για την άκρως συναισθηματική ταινία «Η μητέρα μου» (Mia madre) του Νάνι Μορέτι. Η Μπουι είναι καταπληκτική ενώ υποδύεται την αριστερή σκηνοθέτρια της τηλεόρασης η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον επικείμενο χαμό της άρρωστης μητέρας της, την αδυναμία της να συννενοηθεί με την δική της κόρη και την αγωνία της να τελειώσει την ταινία στην οποία δουλεύει.