Σε ένα «Ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60» μέσα από τον φακό του Βρετανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Βολφ Σουσίτσκι καλεί το κοινό το Μουσείο Μπενάκη και η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα ως τις 27 Ιουνίου.

Ο Σουσίτσκι βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και της παραδόσεις που τον περιβάλλουν. Η έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όλες τυπωμένες από τον ίδιο, εκτός από τρεις, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, δώρο του Σουσίτζκι προς τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απεικονίζουν τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα, εικόνες αγροτικής ζωής, γιορτές και παραδόσεις καθώς και πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων, συνθέτοντας ένα ντοκουμέντο για μια άλλη Ελλάδα, για την ομορφιά και την αθωότητα που χάθηκε.

Στην έκθεση κυριαρχούν φωτογραφίες από την Σκιάθο καθώς το γύρισμα της ταινίας μικρού μήκους «Μιχάλης της Σκιάθου», σε σκηνοθεσία του Τζον Ίνγκραμ και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, αποτέλεσε την αφορμή της επίσκεψης του Σουσίτσκι στην Ελλάδα. Στην Σκιάθο, συναντήθηκε με τον ζωγράφο Τζον Κράξτον, ο οποίος τον οδήγησε στην Ύδρα στο αρχοντικό του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Τα πορτρέτα των δύο ζωγράφων, αυθόρμητα παρά την πόζα τους, τοποθετούνται στο κέντρο της έκθεσης. Τέλος, δεν θα μπορούσαν να λείπουν φωτογραφίες της Ακρόπολης. «Αναρωτήθηκα πόσες δεκάδες χιλιάδες πόδια έχουν γυαλίσει αυτές τις πέτρες. Η θέα ήταν πολύ έντονη για μένα», δήλωσε ο Σουσίτσκι χαρακτηριστικά. Ο φωτογράφος τονίζει την διαχρονική ομορφιά του μνημείου, με τις έντονες φωτοσκιάσεις των μαρμάρων.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοικητική επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, ο Ίαν Κόλινς, συνεπιμελητής της έκθεσης μαζί με την Ιωάννα Μωραίτου, ανέφερε ότι ο Σουσίτσκι είναι περισσότερο γνωστός ως κινηματογραφιστής, ενώ για τις φωτογραφίες της έκθεσης, δήλωσε: «Αν και ο Βολφ εργάζεται ογδόντα χρόνια, αυτά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα τραβήχτηκαν σε διάστημα τριών εβδομάδων

Αν και ο Σουσίτσκι ήθελε να παρευρεθεί στην έκθεση ο ίδιος, δεν το επέτρεψε η κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, μαγνητοσκόπησε ένα μήνυμα προς τους επισκέπτες της έκθεσης, στο οποίο, αφού τους καλωσόρισε και ευχήθηκε να τους αρέσουν οι φωτογραφίες του, αναφέρθηκε στην φιλικότητα που συνάντησε στους κατοίκους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Σουσίτσκι, η Σκιάθος ήταν ένας παρθένος τόπος την δεκαετία του 1960. Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, μονάχα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μόνο ένα εστιατόριο και ηλεκτρικό ρεύμα δύο ώρες το πρωί και δύο το απόγευμα.

O Βολφ Σουσίτσκι γεννήθηκε στην Βιέννη, στις 29 Αυγούστου 1912. Σπούδασε φωτογραφία στην μοναδική σχολή φωτογραφίας της Βιέννης. Το 1934, υπό την απειλή του φασισμού, μετακομίζει στο Λονδίνο. Εκεί, απεικόνισε την κοινωνική πραγματικότητα της πόλης. Το 1937 ξεκινά καριέρα κινηματογραφιστή και λίγα χρόνια αργότερα, το 1944, ιδρύει μαζί με τον Ντόναλντ Αλεξάντερ την Data Film Cooperative, τον πρώτο κινηματογραφικό συνεταιρισμό της Βρετανίας. Από το 1951 ως το 1956 ασχολήθηκε πιο ενεργά με τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στις ταινίες που συμμετείχε είναι, το “No Resting Place”, υποψήφια για βραβείο BAFTA καλύτερης ταινία το 1952 και το “The Bespoke Overcoat”, που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 1957. Το 2012, το Βρετανικό Ινστιτούτο Ταινιών τον βράβευσε με ειδικό Bafta για το σύνολο της προσφοράς του. Το 2014, έλαβε διδακτορικό τέχνης από το πανεπιστήμιο του Μπράιτον. Σήμερα, ο Βολφ Σουσίτσκι πλησιάζει τα 103 και διαμένει στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται το φιλμ «Μιχάλης της Σκιάθου». Πρόκειται για την μοναδική κόπια του φιλμ η οποία βρέθηκε στην Σκιάθο, μετά από ενδελεχή έρευνα.

Τον σχεδιασμό της έκθεσης έκανε η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση συνοδεύεται από μικρό δίγλωσσο κατάλογο, με είκοσι πέντε φωτογραφίες και κείμενα των επιμελητών, ο οποίος εκδόθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Μπενάκη».

Το τελευταίο λεύκωμα του φωτογράφου με τίτλο “Wolf Suschitzky: Seven Decades of Photography” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SYNEMA.

Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα

Κριεζώτου 3

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-19.00

Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ, μειωμένο: 1.5 ευρώ