Μάχη για να υπερασπιστούν την αρχαία Παλμύρα, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δίνουν σύροι στρατιώτες.

Σύροι αξιωματούχοι καλούν τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει την πόλη, καθώς φοβούνται ότι θα επαναληφθούν οι καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ.

Έντονη ανησυχία εκφράζει και η UNESCO.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε την Πέμπτη επίθεση στο Ταντμούρ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Παλμύρα.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων και μουσείων κάλεσε τον συνασπισμό που τελεί υπό αμερικανική ηγεσία να επεκτείνει τους βομβαρδισμούς, ώστε να θέσει στο στόχαστρό του μαχητές του ISIS που θα φτάνουν στην Παλμύρα.

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι εάν η τρομοκρατική οργάνωση καταλάβει την πόλη, τότε θα πρόκειται για «καταστροφή» και προειδοποίησε ότι η είσοδος του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα θα οδηγήσει στην καταστροφή ναών, ερειπίων και ταφικών μνημείων.

Το ISIS δείχνει αποφασισμένο να καταστρέψει όλα τα πολιτιστικά μνημεία του Ιράκ και της Συρίας. Τον Μάρτιο έκανε τον γύρο του κόσμου ένα βίντεο, όπου μέλη του Ισλαμικού Κράτους ισοπέδωναν με μπουλντόζες τη Νιμρούντ -επίθεση που η UNESCO καταδίκασε ως «έγκλημα πολέμου»-, ενώ κατέστρεψαν μνημεία στην Χάτρα.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της UNESCO δήλωσε θορυβημένη από τις εξελίξεις στη Συρία.

Η Ιρίνα Μπόκοβα είπε ότι η Παλμύρα -διάσημη για τα 2.000 ετών ερείπια- δεν θα έπρεπε να τεθεί στο στόχαστρο στρατιωτικής δραστηριότητας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι οι τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς» είπε η Μπόκοβα. «Κάλεσα χθες όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προστατεύσουν την Παλμύρα και να την αφήσουν εκτός της στρατιωτικής τους δραστηριότητας» είπε και τόνισε ότι η Παλμύρα αποτελεί «έναν αναντικατάστατο θησαυρό για τους σύρους πολίτες και για τον κόσμο».

Η ιστορική αξία της Παλμύρας (240χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού) είναι ανεκτίμητη, καθώς φιλοξενεί τα ερείπια μιας μεγάλης πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού του αρχαίου κόσμου.

Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία με τις ντόπιες παραδόσεις και με επιρροές από την Περσία.