Το φεστιβάλ ARC for Dance διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2008 με πρόθεση να δώσει την ευκαιρία σε νέους αλλά και ώριμους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους φέρνοντας το αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης. Εστιάζοντας σε χορογραφίες μικρής κλίμακας (15 ως 40 λεπτά) που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιουργείται λοιπόν ένας μοναδικός, παλλόμενος χάρτης από σώματα, αναπνοές και εκφράσεις που δίνουν στην κίνηση νέα υπόσταση.
Είκοσι χορογράφοι με ισάριθμα έργα έκαναν αισθητή την παρουσία τους από την Πέμπτη 7 Μαΐου, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο 9 και 10 του μηνός. Κάθε βραδιά του φεστιβάλ ανοίγει με την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα «Απόπειρες χορογραφίας»: πρόκειται για το αποτέλεσμα της δουλειάς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Dan.c.ce Unitiva σε συνεργασία με την αξιόλογη χορογράφο Πατρίσια Απέργη στο studio DAN.C.CE. Θα παρουσιαστούν 12 μικρής διάρκειας χορογραφίες.
Μετά τις νευραλγικές αυτές απόπειρες, οι περισσότερες εκ των οποίων έδωσαν εξαιρετικά δείγματα πρωτοτυπίας και ταλέντου, ακολουθούν οι επίσημες συμμετοχές του φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την καθηλωτική ερμηνεία του Εντουάρντο Φουκουσίμα, έδρα του οποίου είναι η Βραζιλία. Τίτλο του έργο είναι «How to overcome the great tiredness?» («Πώς να ξεπεράσεις τη μεγαλύτερη καταπόνηση;»). Μόνος επί σκηνής, σε ένα λευκό δάπεδο που άλλοτε σου θύμιζε αχανές χιονισμένο τοπίο και άλλοτε αποστειρωμένο δωμάτιο νοσοκομείου, ο αεικίνητος χορευτής μάγεψε το κοινό με τον πλούσιο εσωτερικό, απελπισμένο αλλά και μάχιμο κόσμο του και δικαίως καταχειροκροτήθηκε.
Το Σάββατο 9 Μαΐου σειρά έχουν οι συμμετοχές της Τσεχίας και της Κύπρου, ενώ την Κυριακή θα παρουσιαστεί δουλειά από τη Γαλλία, όπως και το έργο «Elvedon» του νέου χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση έχει ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και ότι η μεγάλη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου είναι ιδανική για να δώσει στον χορό τον χώρο που του αξίζει.

πότε & πού:

Πρόγραμμα Σαββατοκύριακου.

Σάββατο 9 Μαΐου.

Απόπειρες χορογραφίας – Ελλάδα. «Man-Oeuvres» – Χάρης Κούσιος – Κύπρος και Ελλάδα. «Boys Who Like To Play With Dolls» («Αγόρια στα οποία αρέσει να παίζουν με κούκλες»), Τερέζα Οντροβα και Πέτερ Σάβελ – Τσεχία.

Κυριακή 10 Μαΐου.

Απόπειρες χορογραφίας – Ελλάδα. «Elvedon» – Χρήστος Παπαδόπουλος – Ελλάδα. «Bruit de Couloir» – Κλεμάν Νταζέν – Γαλλία.

Χρήσιμες πληροφορίες.

Τόπος: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι (πρόσβαση: μετρό – Κεραμεικός).
Εναρξη παραστάσεων: 20.30. Τιμή εισιτηρίου : €13. Τηλ. κρατήσεων: Viva.gr, 11876. Τηλ. επικοινωνίας: 210 5230.582

HeliosPlus