Ο ηθοποιός Χάρης Αττώνης εξηγεί πώς η συμμετοχική παράσταση «The Oh fuck moment» που φιλοξενείται στο πλαίσιο του Bob Festival καταφέρνει να σου απαλύνει τον πόνο για όλα, μα όλα τα λάθη της ζωής σου.

Πόσο άβολα ή αναπάντεχα βολικά μπορείς να νιώσεις καθισμένος σε ένα τραπέζι με δεκαεννιά αγνώστους-θεατές και δύο ηθοποιούς-οικοδεσπότες οι οποίοι σου προσφέρουν τσάι και σου ζητούν να αφηγηθείς μία στιγμή που ήθελες να ανοίξει η γη και να σε καταπιεί αφού πρώτα οι δυο τους έχουν κάνει το ίδιο; Η περφόρμανς «The Oh Fuck Moment» σε σύλληψη Κρις Θορπ και Χάνα Τζέην Γουόκερ και σε σκηνοθεσία Γαβριέλλας Τριανταφύλλη είναι μια ωδή στην απενοχοποίηση, μια συνωμοτική γιορτή για όλα τα τεράστια λάθη της ζωής σου. Από τα πιο κωμικά ως τα πιο τραγικά. Εξαιρετικοί στον απαιτητικό τους ρόλο, η Γιούλα Μπούνταλη και ο Χάρης Αττώνης μας φέρνουν σε επαφή με όλα όσα θα προτιμούσαμε να μην είχαν γίνει, ή έστω, να είχαν ξεχαστεί.
Φεύγοντας από αυτό το ξέφρενο πάρτυ λαθών, το τσάι έχει κρυώσει αν δεν το έχεις ήδη πιει κι εσύ έχεις ένα παράξενο χαμόγελο, που θυμίζει παιδί χαρούμενο επειδή μόλις πήρε άφεση για όλες τις σκανταλιές που έχει κάνει. Την ώρα που νιώθεις ότι τα πάντα έχουν τελειώσει επειδή έχεις καταστρέψει το surprise party του καλύτερού σου φίλου, έχεις αποκαλέσει το κορίτσι σου με άλλο όνομα, ή ακόμη χειρότερα, έχεις προκαλέσει αεροπορική τραγωδία, το σύμπαν σου δίνει ένα αναπάντεχο χάδι, σα να σου λέει: «δεν είσαι μόνος. Κοίτα γύρω. Η ζωή είναι γεμάτη από ανθρώπους που τα κάνουν θάλασσα ξανά και ξανά. Το μυστικό είναι να συνεχίσεις τον δρόμο προς αυτή τη συλλογή πανηγυρικά άβολων στιγμών, ώσπου να σε αγαπήσεις πραγματικά με όλες τις εξωφρενικά αδέξιες στιγμές σου».
Ο Χάρης Αττώνης, μας εξηγεί πώς λειτουργεί η παράσταση και τί αίσθηση αφήνει κάθε φορά τόσο στον ίδιο, όσο και στους θεατές-συνδαιτυμόνες: «Το έργο, με απλό μα ευρηματικό τρόπο, μας εξηγεί γιατί τα λάθη και οι απρόοπτες στιγμές υπάρχουν από αρχής κόσμου και ο καθένας μπορεί να συνδεθεί μαζί του ακριβώς λόγω του τρόπου που είναι στημένο, σαν μια ανοιχτή συζήτηση που κάποιοι συνεισφέρουν αν και ό,τι θέλουν. Μέχρι στιγμής αυτό που με έχει διδάξει η εμπειρία μου από την παράσταση είναι ότι το θέατρο μπορεί να είναι τόσο απλό, αληθινό, συγκινητικό και άμεσο, όσο μια κουβέντα μεταξύ δύο φίλων κι ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται, 20 άγνωστοι μπορεί να νιώσουν πολύ πιο βολικά γύρω από ένα τραπέζι από όσο 5 γνωστοί κλεισμένοι σε ένα ασανσέρ. Έχουμε ακούσει πολλά παράξενα από τους θεατές μα δίνουμε όρκο σιωπής να μην τα μοιραζόμαστε, γιατί σίγουρα όλοι μας έχουμε κάνει πολύ πιο ακραία fuck moments».
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που του έχει ζητηθεί να κάνει σε οντισιόν και πότε κατάλαβε ότι δεν μπορεί, παρά να γίνει ηθοποιός; «Σε ακροάσεις συνήθως σου ζητάνε πολλά ακραία, όπως το να παίζεις σαν τον Μπράντο, να χορεύεις σαν τον Μπαρίσνικοφ, να τραγουδάς σαν την Κάλλας και συχνά, να τα κάνεις όλα αυτά ταυτόχρονα. Ηθοποιός αποφάσισα να γίνω όταν πρωτοείδα παραστάσεις στο θέατρο Αμόρε και τελικά δεν ξέρω αν άξιζε τον κόπο γιατί πάντα θα αμφιβάλλω, θα ψάχνω και θα προσπαθώ να εξελιχθώ, κάνοντας λάθη, τρώγοντας τα μούτρα μου και ζώντας με αυτά περήφανα, όπως λέμε και στο The Oh Fuck Moment».
Πού και Πότε
Bios, Πειραιώς 84, τηλ: 210 3425335
Σάββατο, 9 Μαϊου: 19.00 και 21.00
Κυριακή, 10 Μαϊου: 19.00 και 21.00