Στην Ελλάδα βρίσκεται ο ολλανδός συγγραφέας Ρομπ Ρίμεν, ο οποίος την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα (Σταδίου 24), με αφορμή το βιβλίο του «Η αέναη επιστροφή του φασισμού» (μτφ. Αλεξάνδρα Ζώη, Πατάκης, 2014).
Γεννημένος το 1962, συγγραφέας επίσης του δοκιμίου «Η ευγένεια του πνεύματος», ο Ρομπ Ρίμεν ίδρυσε το 1994 το Ινστιτούτου Nexus στο Τίλµπουργκ της Ολλανδίας, ένα κέντρο το οποίο με συνέδρια, διαλέξεις και εκδόσεις προάγει την ενημέρωση, τον στοχασµό και τον φιλοσοφικό διάλογο για σύγχρονα θέματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα.
Στη συζήτηση με τον Απόστολο Δοξιάδη και το κοινό θα απαντήσει σε ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φασισµού; Γιατί επανεµφανίζεται στην Ευρώπη σήµερα; Πώς θα αντιµετωπίσουµε την εξάπλωσή του;
Στο βιβλίο του ο Ρίμεν υπενθυµίζει τη στάση του Αλµπέρ Καµί, του Τόµας Μαν, του Αντόρνο, του Πολ Βαλερί, στοχαστών που παρακολούθησαν τη γένεση του φασισμού στον 20ό αιώνα, οι οποίοι συµφωνούν ότι ο φασισµός βασίζεται στην απουσία της ιδεολογίας και στην άρνηση των πνευµατικών αξιών και ευδοκιµεί όταν οι άνθρωποι παύουν να σκέφτονται. Πρόσφορο έδαφος για τον φασισµό είναι η υλική αβεβαιότητα, η δυσαρέσκεια, η σιωπή των ελίτ κάθε είδους, φαινόµενα που δεν λείπουν από τη σημερινή κοινωνία. Ο Ρίμεν επιμένει στον ρόλο της τέχνης και του πολιτισμού σήμερα, περισσότερο από ποτέ, και ενθαρρύνει τους ευρωπαίους διανοουμένους να µας εμπνεύσουν ενισχύοντας την πίστη στη θετική δύναμη του ανθρώπινου νου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας και εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ».