Μουσείο Ακρόπολης

Το Σάββατο 16 Μαΐου, το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοικτό από τις 8 το πρωί ως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα. Εκείνη την ημέρα, οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες». Η δραστηριότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Μουσείο γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (Σάββατο 16 Μαΐου). Εν τω μεταξύ στις 21.00 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου θα φιλοξενηθεί το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, σουίνγκ, λάτιν μπλουζ, φάντο, αρ εν μπι, κουλ, με την φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου.
Δυο μέρες αργότερα, την Δευτέρα 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου (που και πάλι θα είναι ανοικτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20.00) θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά». Στο ίδιο διάστημα (08.00 -20.00) οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση για την δράση «Φτερά και Πούπουλα». Παιδιά μέχρι 12 ετών, είτε ανεξάρτητα είτε ενταγμένα σε σχολικές και άλλες ομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή, ενώ θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.
Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικά μετάλλια τα οποία έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα. Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει το μέλλον με διαφοροποίηση του τόνου της φωνής του και του πετάγματός του και να προαναγγέλλει με το κράξιμό του τη βροχή και τον άνεμο
Πληροφορίες
«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»
Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά:8:30 μ.μ. & 10:30 μ.μ.
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα).
Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά.
Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά
«Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»
Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. & 6:30 μ.μ. καιστα αγγλικά3 μ.μ.
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα).
Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά.
Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.
——————————————-
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Πολλές οι δράσεις όμως και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Από τις 15 μέχρι τις 24 Μαΐου η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί τα παρακάτω:
Την πρώτη ημέρα του εορτασμού, στις 18 Μαΐου, θα προβληθεί η ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δημήτρη Σταύρακα και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από τους Crime Swing Investigation (C.S.I.).
Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 24 Μαΐου θα λειτουργήσουν δυο περιοδικές εκθέσεις, από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ: η έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», με τριάντα έργα παιδιών από 6-10 ετών και η έκθεση «Σωλήνες, πόδια και χρώματα στο Μουσείο» με κολάζ φωτογραφιών μαθητών που επισκέφτηκαν το μουσείο.
Από την Τρίτη 19 ως την Παρασκευή 22 Μαΐου, από τις πέντε το απόγευμα ως τις οκτώ το βράδυ, θα υπάρχουν θεματικές ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους δημιουργούς του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 18.30, ο ιστορικός και ερευνητής Γιάννης Στογιαννίδης παρουσιάζει όλους αυτούς χάρη στους οποίους λειτουργούσε το εργοστάσιο φωταερίου σε μια ξενάγηση με θέμα «Άνθρωποι και μηχανές στο εργοστάσιο φωταερίου».
Την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 17.00, μια συζήτηση με τίτλο «ΒΜΦ Backstage!» εξηγεί στο κοινό τις προσδοκίες και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Το Σάββατο 23 Μαΐου στις 18:30 σε μια ξενάγηση από την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Θάλεια Σπυριδάκι με τίτλο «Όταν τα αντικείμενα μιλούν», το κοινό ανακαλύπτει τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που διασώθηκε χάρη στους πρώην εργαζόμενους στο παλαιό εργοστάσιο.
Επίσης, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 από τις 12:00 ως τις 14:30 διοργανώνεται η δράση «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», μια δραματοποίηση των έξι παραμυθιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο…» με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, για παιδιά 5-12 ετών. Την ίδια μέρα στις 10 το πρωί διοργανώνεται μια ξενάγηση για άτομα με μειωμένη όραση και τύφλωση, σε συνεργασία με τους Atenistas και την Κυριακή 24 Μαΐου από τις 10 ως τις 12 το πρωί διοργανώνονται υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν αλλά απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 210-3312621 και 210-3312750 (Γραμματεία Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).
Τέλος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνουν την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 17:00, ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό».
Για συμμετοχή στη συζήτηση και στις ξεναγήσεις, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση
Πληροφορίες
«Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»
Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου/παιδί: 3 ευρώ.
Προπώληση στο Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου από 8 Μαΐου.
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Τηλ: 210 3475535
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι,
Τηλ: 210 3453548,