Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να μεριμνήσει για θέματα πολιτισμού, να ενισχύσει τα έργα και να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν τα μνημεία τους και τους πυλώνες πολιτισμού που διαθέτουν, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και στη Φορτέτσα στο Ρέθυμνο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «υπάρχει και η βούληση και η θέληση και η δύναμη για να προσφέρουμε στον πολιτισμό».

«Η αλήθεια είναι βέβαια πως τα κονδύλια είναι πολύ λίγα. Λιγότερα δηλαδή σε σχέση με άλλες εποχές. Αλλά πλέον υπάρχει μία άλλη προσέγγιση κυρίως στα έργα πολιτισμού αλλά και στον πολιτισμό αυτό καθ’ αυτό, μιας και είναι εκείνος που προσφέρει την ταυτότητα, την αυτογνωσία και την περηφάνια στην κοινωνία και τους πολίτες» τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, πως σε αυτή την περίοδο που διανύουμε ως χώρα «οφείλουμε να αντλήσουμε και άλλα πράγματα όπως το να προσεγγίσουμε τα έργα που κάνουμε με μία διπλή επένδυση. Τόσο συμβολική όσο και υλική, πραγματική. Έχουμε την φροντίδα ώστε τα έργα πολιτισμού, έστω και με τους λιγοστούς πόρους χρηματοδότησης, να μπορέσουν να προσφέρουν και θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου. Να συνεισφέρουν δηλαδή και στις τοπικές οικονομίες και στην εθνική».

Μιλώντας για τη γραφειοκρατία που δημιουργεί θέματα στην υποστήριξη του πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «η κακή γραφειοκρατία μπορεί να παταχθεί με πολλούς τρόπους».

«Υπάρχει βέβαια και η υγιής γραφειοκρατία που είναι απαραίτητη, όπως η θεσμική μνήμη των δημόσιων υπηρεσιών, ο έλεγχος και η επιτήρηση, η νομιμότητα και η διαφύλαξη των στοιχείων ενός πολιτισμού. Από την άλλη φυσικά η αδράνεια και η ολιγωρία λειτουργούν ως ένα είδος σαμποτάζ. Αυτά είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης που εκλέγεται από τον λαό, να τα πατάξει και να τα αλλάξει. Νομίζω πως είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, η εξυγίανση της δημόσιας λειτουργίας» υπογράμμισε.

Η έκθεση

Η έκθεση «Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, όπου παρουσιάζονται καταξιωμένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες «πλαισιωμένοι» από το μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο της Κρήτης, το στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη.

Το έργο του, Ασκητική, μέσω της έκθεσης αναπτύσσει έναν «διάλογο» με δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης με στόχο να βοηθηθεί η σύγχρονη τέχνη να έρθει πιο κοντά στο σύγχρονο πολίτη σε όλη την Ελλάδα. Και τούτο διότι όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της έκθεσης Ελίνα Κουντουρή, η συγκεκριμένη έκθεση θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και σε οθωμανικά μνημεία της πόλης.

Τριάντα τρία έργα από είκοσι έξι καλλιτέχνες βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα έως το θάνατο. Τα έργα παρουσιάζονται σε επτά θεματικές ενότητες και περιλαμβάνουν: Γένεση/Τραύμα, Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Από τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα, Αγγίζοντας τον Άλλον, Λυκόφως, Επιστροφή στην Άβυσσο.

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ που πραγματοποιεί την έκθεση στο Ρέθυμνο, ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στη δύναμη του πολιτισμού, της τέχνης αλλά και των απλών ανθρώπων. Όλα μαζί σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο μπορούν να προσφέρουν στη δημιουργία νέων συνθηκών που θα είναι ικανές να τραβήξουν τη χώρα από τις δύσκολες μέρες που βρίσκεται.

Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Η έκθεση «Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» θα διαρκέσει από τις 2 Μαΐου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 και είναι επισκέψιμη για το κοινό, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, στο Ρέθυμνο κάθε Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-14:00 & 19:00-21:00 και Σάββατο έως Κυριακή 10:00-15:00 όπως επίσης στο Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, στη Φορτέτσα, στο Ρέθυμνο καθημερινά 09:00 – 19:00.