Εκτεταμένες ζημιές στον χώρο της ανασκαφής στην Αρχαία Ζώμινθο στο Ρέθυμνο, μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, προκάλεσαν αρχαιοκάπηλοι. Το περιστατικό αντιλήφθηκαν κάτοικοι της περιοχής που ειδοποίησαν την αστυνομία και την αρχαιολόγο, υπεύθυνη της ανασκαφής, Εφη Σακελαράκη-Σαπουνά.

Οι δράστες προκάλεσαν καταστροφές σε διαφορετικά σημεία της ανασκαφής. Εκτιμάται πως προσπάθησαν να βρουν πολύτιμα αντικείμενα, όμως καθώς δεν έβρισκαν, από την μανία τους προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στους χώρους του Ανακτόρου της Ζωμίνθου, σε τοιχία, σε μία αρχαία εστία φωτιάς, σ’ έναν λίθινο κεντρικό κίονα και σε άλλα υπό ανασκαφή τμήματα του χώρου.

Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της αστυνομίας και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και κατά την έρευνα εντοπίστηκαν τα χωματουργικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι δράστες για την λαθρανασκαφή.

Η αρχαιολόγος κ. Σακελαράκη-Σαπουνά δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της για την ανάδειξη του πολιτισμού 4.000 ετών της Αρχαίας Ζωμίνθου με τις εργασίες ανασκαφής, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Από την ερχόμενη Δευτέρα κλιμάκιο θα βρεθεί εκ νέου στην ανασκαφή για να καταγράψει επ’ ακριβώς τις φθορές και τις καταστροφές.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανησυχία τους για το μέλλον της ανασκαφής καθώς και τη θλίψη τους για το συμβάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο της Αρχαίας Ζωμίνθου έχουν εναποτεθεί τα οστά του αείμνηστου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, που πρώτος ξεκίνησε, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, να φέρνει στην επιφάνεια την Αρχαία Ζώμινθο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια της αρχαιολόγου και της ομάδας της.

Κάλεσε μάλιστα όλους να αναλογιστούν την αξία της Αρχαίας Ζωμίνθου για την ορεινή περιοχή του Ψηλορείτη, το Ρέθυμνο αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, επισημαίνοντας πως στον πολιτισμό δεν χωρούν πράξεις βαρβαρότητας.