«Νεκρός ταξιδιώτης» στο Skrow
Ο Αρης Τρουπάκης σκηνοθετεί το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Νεκρός ταξιδιώτης» στη σκηνή του θεάτρου Skrow και μοιράζεται τους ρόλους με τη Δέσποινα Κούρτη. Μαζί τους ο μουσικός Αντώνης Μοσχούτης. Πρόκειται για την ιστορία δύο αδελφών που ναυαγούν με τη βάρκα τους μίλια μακριά από το νησί τους. Ο μικρός σώζεται, ο μεγάλος όχι. Οταν έπειτα από δέκα ημέρες επιστρέφει ο διασωθείς στον τόπο του, την ίδια ημέρα η θάλασσα ξεβράζει στο νησί το πτώμα του αδελφού του. Ενα μεγάλο μυστήριο πλέκεται γύρω από το παράδοξο γεγονός. Στην παράσταση η σκηνογραφία είναι του Θοδωρή Χρυσικού. Παραστάσεις ως τις 31 Μαΐου, κάθε Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 19.00 και στις 21.15.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Επέτειοι και Αλκυονίδα
Δωρεάν προβολές διοργανώνει η αίθουσα Αλκυονίς (Ιουλιανού 42-46, μετρό Βικτώρια, τηλ. 210 8220.008) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα. Κυριακή 3/5, 12.00: «Θανάσης Βέγγος –Ενας άνθρωπος παντός καιρού» (φωτογραφία), ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου (αφορμή η επέτειος των τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του Βέγγου). Δευτέρα 4/5, 20.00: «Να πεθαίνεις στα 30» του Ρομάν Γκουμίλ (Μάης 1968 –Παρίσι). Τρίτη 5/5, 20.00: «Ματωμένος Μάης του ’36» του Τάσου Ψαρρά (Μάης 1936 –Θεσσαλονίκη).

OMIΛΙΑ


Καβάφης και αισθησιασμός

Την Τρίτη 5 Μαΐου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Ομιλο Παλαιού Ψυχικού (Κονδυλάκη 8, Παλαιό Ψυχικό) ομιλία της συγγραφέως Μαρίας Τσούτσουρα με θέμα «Ο αισθησιακός Καβάφης».
ΘΕΑΤΡΟ


Δευτερότριτα στο Τέχνης

Η Λένα Κιτσοπούλου και ο Γιάννης Κότσιφας επιστρέφουν στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν της οδού Φρυνίχου και παρουσιάζουν ως τις 12 Μαΐου το νέο έργο της ηθοποιού, συγγραφέως και σκηνοθέτριας. Πρόκειται για το «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ, ή η ανουσιότητα του να ζεις». Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.
«Vincent River» στο Αθηνών

Στο Θέατρο Αθηνών και σε διασκευή-σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου παίζεται το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Vincent River». Με την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Αργύρη Αγγέλου. Στο Θέατρο Αθηνών, από Τετάρτη ως και Κυριακή, στις 21.00.
«H εποχή του κυνηγιού»
Το έργο του Γιάννη Σκαραγκά «Η εποχή του κυνηγιού» παρουσιάζεται στο θέατρο Ιλίσια με τις Αθηνά Μαξίμου και Φωτεινή Μπαξεβάνη σε σκηνοθεσία της Λίνας Ζαρκαδούλα. Είναι μια κωμικοτραγική ιστορία για το σήμερα με ήρωες ανθρώπους που παραμιλούν προτού σταματήσουν να μιλούν για πάντα. Πρεμιέρα την Τρίτη 5 Μαΐου. Σκηνικά – κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική Φωτεινή Μπαξεβάνη, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος.
«Η περσινή αρραβωνιαστικιά»

Στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ξεκινά τη Δευτέρα (4/5) «Η περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη από την ομάδα Elephas tiliensis σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Τατιάνα Αννα Πίττα. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.
«Δεσποινίς Τζούλια», πάντα

Η κόρη του αφέντη με τον υπηρέτη του σπιτιού, ο οποίος διατηρεί σχέση με τη μαγείρισσα. Αυτό είναι το τρίγωνο της «Δεσποινίδας Τζούλιας» του Στρίντμπεργκ που ανεβαίνει και ξανα-ανεβαίνει στις ελληνικές και διεθνείς σκηνές. Αυτή τη φορά το έργο ανεβαίνει στο BlackBox στο Γκάζι, με τους Εφη Γούση, Κίμωνα Κουρή και Σοφιάννα Θεοφάνους. Μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αλέξης Ρίγλης. Πρεμιέρα την Τετάρτη 6/5, στις 21.15. Παραστάσεις από Τετάρτη ως Κυριακή στις 21.15, ως 31/5.
«Το μπουφάν της Χάρλεϊ»

Στο θέατρο Μεταξουργείο η Αννα Βαγενά σκηνοθετεί δύο μονολόγους του Βασίλη Κατσικονούρη σε μια ενιαία παράσταση: είναι «Το μπουφάν της Χάρλεϊ» και «Ο Μάκης». Με την Αννα Βαγενά και τον Νίκο Ορφανό. Κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00.
MOYΣΙΚΗ


Ο ήχος της ανακύκλωσης

Ο πολυδιάστατος ήχος των χάλκινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (το κουιντέτο Metallon) συνυπάρχει με δεκάδες ασυνήθιστα όργανα, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Το πριόνι, το κοχύλι, το πλαστικό καλαμάκι, η σκούπα, το λάστιχο ποτίσματος κ.ά. «μεταμορφώνονται» σε μουσικά όργανα και ερμηνεύουν άριες από όπερες, παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου. Στις 4/5, στις 21.00, στο Gazarte.
Καντάδες και αρέκιες στο Μέγαρο

Οι επτανησιακές μελωδίες –γέφυρα και έξοχη ισορροπία ανάμεσα στην ελληνική και στην ιταλική μουσική –επηρέασαν ολόκληρη την ελληνική μουσική δημιουργία και κυρίως τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται ως σήμερα: καντάδες, αρέκιες, αριέτες, άριες γεμάτες ποίηση και λυρισμό. Απευθείας από τα Επτάνησα, τρεις χορωδίες από τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά (Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, Corfu voices και Μαντολινάτα «Menestrelli», παραδοσιακό σχήμα λαϊκής αριέτας της κεφαλληνιακής χορωδίας) φέρνουν στο κοινό ιόνιες μελωδίες στην πιο αυθεντική τους μορφή. Στις 4/5, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ


«Η κακοφυλαγμένη κόρη»

Σε απευθείας μετάδοση από τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου θα προβληθεί το μπαλέτο του Φρέντερικ Αστον «Η κακοφυλαγμένη κόρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του ομίλου AΝΤ1. Στις 5/5 στις 21.15.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


Μαρκ Ντονσκόι στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώνονται απόψε στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι, τηλ. 2310 508.398) οι προβολές του αφιερώματος σε ταινίες του Μαρκ Ντονσκόι εμπνευσμένες από το έργο του Μαξίμ Γκόρκι. Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες «Τα πανεπιστήμιά μου» (19.00) και «Στα ξένα χέρια» (21.30).
ΕΚΘΕΣΗ


Μια γιορτή για την τέχνη

Το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού, κάτι σαν γιορτή για την τέχνη, διοργανώνεται και εφέτος από τους παλαιοπώλες. Πρόκειται για τις εκθέσεις που έχουν στόχο να συνδυάσουν το σύγχρονο με το παλιό, το design με την παράδοση, λαμβάνοντας υπόψη τα χρώματα και το φως του ελληνικού τοπίου. Με σύγχρονα και παλιά συλλεκτικά αντικείμενα, έργα ζωγραφικής και μοντέρνο design. Συμμετέχουν: Antiqua, Απόστολος Αργυριάδης, Αγγελος Βλαστάρης, Μαρτίνος, Zoumboulakis Galleries. Tο Σάββατο 9 Μαΐου και την Κυριακή (10/5), από τις 11.00 ως τις 17.00. Στον χώρο της Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Αγαθοδαίμονος 37 και Ορέστου 1, από Πειραιώς 199). Πληροφορίες: 210 3414.214.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ