Η ογδονταεννιάχρονη ηθοποιός Άντζελα Λάνσμπουρι κέρδισε το πρώτο της θεατρικό βραβείο Ολίβιε, στην απονομή που έγινε την Κυριακή 12 Απριλίου, στο Royal Opera House του Λονδίνου, για την ερμηνεία της ως Μαντάμ Αρκάτι, στο έργο του Νόελ Κάουαρντ «Πονηρό Πνεύμα» (Blithe Spirit, στα αγγλικά).
Η Λάνσμπουρι έχει βραβευτεί με πέντε Τόνι για τις θεατρικές της ερμηνείες ωστόσο το βραβείο από την θεατρική κοινωνία του Λονδίνου κατέχει μια σημαντική θέση στην καρδιά της καθώς έρχεται για μια παράσταση στην βρετανική πρωτεύουσα, μετά από σαράντα χρόνια απουσίας. Είχε προηγηθεί ο ρόλος της Γερτρούδης στον «Άμλετ» το 1975.
Το «Πονηρό Πνεύμα» ανέβηκε στην θεατρική σκηνή Γκίλγκουντ του Γουέστ Έντ, στην ίδια σκηνή που είχε κάνει το ντεμπούτο της, το 1918, η μητέρα της ηθοποιού, Μόινα Μακ Γκιλ Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηθοποιός μπαίνει στα παπούτσια της μαντάμ Αρκάτι. Είχε προηγηθεί το Μπροντγουέι το 2009.
Οι κριτικοί χαρακτήρισαν την ερμηνεία της Λάνσμπουρι αστεία ενώ η ίδια «έναν από τους καλύτερους ρόλους που έχει παίξει ποτέ». Η ντέιμ Άντζελα είπε καθώς παραλάμβανε το βραβείο της: «Περίμενα τόσα χρόνια. Είμαι απεριόριστα ευγνώμων που έχω αυτό το «μωρό» στα χέρια μου».
Η Άντζελα Λάνσμπουρι γεννήθηκε το 1925 στο Πόπλαρ, στην ανατολική πλευρά του Λονδίνου. Η οικογένειά της αποτελούνταν από πολιτικούς. Στα 14 της, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγε στην Αμερική. Ξεκίνησε την πορεία της το 1944 και έχει ερμηνεύσει ρόλους τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση. Δεν κέρδισε ποτέ Όσκαρ αν και ήταν υποψήφια τρεις φορές, ωστόσο έλαβε ένα τιμητικό χρυσό αγαλματίδιο για την συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Από το 1984 μέχρι το 1996 είχε το βασικό ρόλο στην αστυνομική σειρά «Η συγγραφέας ντετέκτιβ».
Την βραδιά της απονομής, η Λάνσμπουρι θυμήθηκε την αρχή της θεατρικής της πορείας δίπλα στην Πέγκι Άσκροφτ. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ανακαλέσει τον τίτλο του έργου στο οποίο είχε παίξει. «Δεν μπορώ να θυμηθώ πολλά αυτές τις μέρες, εκτός από τα λόγια των ρόλων μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γιώτα Φλώρου