Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου αφιερωμένο στον εορτασμό των 70 χρόνων από τη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα διοργανώσει στα τέλη του μηνός η περίφημη «Γκοσφιλμαφόντ», η μεγαλύτερη κινηματογραφική εταιρεία και Ταινιοθήκη της Ρωσίας.
Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται με την XL – GRoup – Hellas, θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 29 Απριλίου ως την Παρασκευή 1η Μαΐου στην Αθήνα, ενώ μία μέρα μετά, στις 2 Μαΐου, θα μεταφερθεί στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι όπου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Μαΐου.
Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 19.30 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2) με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα (πολεμικά τραγούδια και κλασική μουσική) και την προβολή της ταινίας «Διαταγή: μην ανοίγετε πυρ» («Prikaz: ogon ne otkryvat», 1983) σε σκηνοθεσία Βαλέρι Ισαάκοβ και Γιούρι Ιβαντσουκ.

Στη διάρκειας 93 λεπτών ταινία, όπου πρωταγωνιστεί ο Εβγένι Γκεράσιμοβ, παρακολουθούμε τη δράση ενός τάγματος σοβιετικών στρατιωτών σε ένα από τα σημεία της ανατολικής μεθορίου. Πάνω από τέσσερα χρόνια θα υπηρετήσουν στη γραμμή όπου ενώ δεν υπάρχει «κατάσταση πολέμου» ο κίνδυνος διαρκώς ελλοχεύει. Οι ιάπωνες μιλιταριστές οργανώνουν προβοκάτσιες και αντιπερισπασμούς και οι στρατιώτες οφείλουν να έχουν κουράγιο, αντοχή και αυτοσυγκέντρωση.
Ο Γκεράσιμοβ, που είναι επίσης βουλευτής της Δούμας της Μόσχας, θα είναι παρών στην τελετή ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Την επομένη το φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην αίθουσα ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21, πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 210 8215.469) και από τις 2 ως και τις 5 Μαΐου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι.


Πρόγραμμα προβολών στο Τριανόν



Πέμπτη 30 Απριλίου
19.15: «Τέλος και αρχή» ή «Το σταυροδρόμι» («Konets i nachalo», 1963) σε σκηνοθεσία του Μάνου Ζαχαρία, ο οποίος έζησε και δούλεψε στη Σοβιετική Ενωση και θα είναι παρών στα εγκαίνια. Η ταινία, της οποίας το σενάριο έγραψε ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, αναφέρεται στις τραγικές μέρες που έζησε η Ελλάδα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αλεξάντρ Σαφρόνοφ, Νατάλια Κλίμοβα και Γενάδι Βοροπάγεφ πρωταγωνιστούν.
21.00: «Οι τελευταίες ομοβροντίες» ή «Αντιαρματική ταξιαρχία» («Posledniye zalpy», 1960, 90′) σε σκηνοθεσία Λέον Σαάκοβ με τον Γιούρι Ναζάροβ, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στην Αθήνα. Η ιστορία τοποθετείται το 1945 στα Καρπάθια Ορη κοντά στα σύνορα με την Τσεχοσλοβακία όπου διεξάγονται οι τελευταίες μάχες. Κανείς δεν περιμένει πια μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εκείνο το τμήμα του μετώπου. Ωστόσο μια γερμανική μονάδα, έχοντας βγει από την περικύκλωση, κατευθύνεται ορμητικά προς την πόλη Μάριτσα όπου μόλις μπήκαν οι σλοβάκοι αντάρτες. Η μικρή πυροβολαρχία του λοχαγού Νόβικοφ λαμβάνει τη διαταγή να κρατήσει πάση θυσία τα γερμανικά άρματα…
22.45: Προβολή των ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «Ο μεγάλος Πατριωτικός» (ή «Αγνωστος πόλεμος»), «Νίκη στο Στάλινγκραντ» και «Η τύχη του κατασκόπου: Επιχείρηση Χόλιγουντ».
Παρασκευή 1η Μαΐου



18.15: Προβολή πολεμικών κινουμένων σχεδίων

20.15: «Ηρεμες ήταν εδώ οι αυγές» («A zori zdes tikhie», 1972, 190′)
του Στανισλάβ Ροστότσκι. Στην παραμεθόρια ζώνη μια ομάδα από κοπέλες-πυροβολήτριες είναι αναγκασμένη να μπει σε άνιση μάχη με τους στρατιώτες του εχθρικού αποβατικού αγήματος. Οι κοπέλες αυτές έκαναν όνειρα για τον μεγάλο έρωτα, την τρυφερότητα και την οικογενειακή θαλπωρή, ωστόσο τους έτυχε ένας σκληρός πόλεμος και εκτέλεσαν ως το τέλος το στρατιωτικό τους καθήκον. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Αντρέι Μαρτίνοφ, Ιρίνα Ντολγκάνοβα και Ελενα Ντραπέκο.

HeliosPlus