Είτε λόγω κρίσης είτε χάριν της «ανάπτυξης», τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα βιώνουμε μια σύγχυση. Παρακολουθούμε την αδίστακτη διόγκωση μιας μεγαλούπολης χωρίς κανέναν σεβασμό, όχι μόνο σε μια στοιχειώδη αισθητική, αλλά ούτε και στα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάντια του σημερινού Ελαιώνα. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έχει μετατραπεί σε τόπο «απόρριψης», όπως τον χαρακτηρίζει ο Χρήστος Καρακέπελης στο ντοκιμαντέρ του «Η πρώτη ύλη».

Ενα εκσυγχρονισμένο εργοτάξιο σκλάβων. Δουλεία αλλά modern! Νόμιμα, τακτοποιημένα. Scrap, sex trafficking, βιομηχανίες θανάτου, σκυλάδικα. Εκεί όπου άλλοτε υπήρχε το ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς. Κάθε ελιά αυτού του άλσους ήταν δέντρο ιερό, όλη δε η περιοχή του Ελαιώνα, πολύ πιο ευρεία από τη σημερινή, ένας τόπος λατρείας και πνευματικής άνθησης, φορέας των «θρύλων και των παραδόσεων των αιώνων», όπως γράφει ο Δ. Γρ. Καμπούρογλου στον «Αναδρομάρη της Αττικής».

Ολα τα παραπάνω αποτέλεσαν την «πρώτη ύλη» για την τραγουδίστρια, μουσικό και συγγραφέα Φένια Παπαδόδημα (σ.σ.: καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ μαζί με τον Γιώργο Παλαμιώτη) να πάρει την απόφαση να δημιουργήσει το ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015, από τις 24 ως και τις 17 Μαΐου, στο Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Σε αυτό το διάστημα ο Ελαιώνας θα ζωντανέψει. Ζωντανεύει με δράσεις καθημερινές σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και αστικού ενδιαφέροντος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που εμπνέονται από το ευρύ θέμα του. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλο το φάσμα της δημιουργίας: θέατρο, χορός, μουσική, performance, εικαστικά, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, video art, ντοκιμαντέρ, εκπαίδευση και ομιλίες. Αυτό είναι το περίγραμμα του Φεστιβάλ. Και όπως σημειώνει η Φένια Παπαδόδημα «η αφορμή για να το κάνω πράξη ήταν η θεατρική νουβέλα που εκδόθηκε και έχει τον τίτλο «Πωλούνται δάκρυα ελιάς», που είχε ανέβει πέρυσι στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Το κείμενο αυτό είναι εμπνευσμένο από τον αθηνογράφο Δημήτρη Καμπούρογλου και από το βιβλίο του «Ο αναδρομάρης της Αττικής» που έχει αφήσει ένα μοναδικό έργο πίσω του. Τα βιβλία του μιλούν για τη μεταμόρφωση της Αθήνας. Μιλάει για περιοχές, δρόμους, θρύλους και παραδόσεις…».

Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας σκηνοθέτες, μουσικούς, εικαστικούς, φωτογράφους, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ακτιβιστές και δημοσιογράφους σε έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων: 7 θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, 30 συναυλιών, 8 προβολών ταινιών, έκθεσης βιβλίου, εικαστικών και φωτογραφίας αλλά και ομιλιών σχετικά με την περιοχή του Ελαιώνα, τη μεγάλη ιστορία του και τη σύγχρονη πραγματικότητα.
  • Επίσης το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τα εξής:
  • Ελεύθερη είσοδος στις ομιλίες, στα δρώμενα, στα θεατρικά αναλόγια και στις προβολές.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με έργα των Σεμίρα Μανωλάκη, Γιάννη Λάσκαρη και Alex Kat.
  • Εκθεση βιβλίου «Βιβλία για διάβασμα» από τη νέα πλατφόρμα Fairead.
  • Εκθεση ζωγραφικής από φοιτητές της ΑΣΚΤ.

INFO:

ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015, από τις 24 ως και τις 17 Μαΐου, στο Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος
Μαραθωνομάχος 8, τηλ: 2104830330
Προπώληση εισιτηρίων: Καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven, Ianos, Reload
Τηλεφωνική κράτηση: 11876
On line: www.viva.gr
Διατίθενται πακέτα εβδομαδιαίων και ημερησίων εισιτηρίων

HeliosPlus