Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά και του αν. υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη ορίστηκε ο νέος Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο έμπειρος σκηνοθέτης αναλαμβάνει τα ηνία της πρώτης σκηνής της χώρας σε μια κρίσιμη στιγμή για το παρόν και το μέλλον του Εθνικού. Μιλώντας στο «Βήμα» δήλωσε:
«Ο υπουργός Πολιτισμού κύριος Ξυδάκης μου εμπιστεύθηκε την τύχη του ΕΘνικού Θεάτρου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και για το θέατρο αλλά και για τη χώρα. Τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον του προς τη δουλειά μου και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου.



Το Εθνικό Θέατρο υπήρξε το σπίτι μου επί επτά χρόνια και τώρα επιστρέφω σε αυτό. Το Εθνικό Θέατρο θα προχωρήσει ταυτόχρονα θα γίνεται οικονομικός και διοικητικός έλεγχος από τις αρχές και το διοικητικό συμβούλιο. Εγώ όμως θέλω να ενώσω το Εθνικό και να προσφέρω σ΄αυτό ό,τι καλύτερο μπορώ.



Νιώθω μεγάλη υποστήριξη από τη θεατρική κοινότητα και αυτό με τιμά
».
Τη θέση του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης και μουσικός Θοδωρής Αμπαζής.

Η ανακοίνωση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του θεάτρου αναμένεται άμεσα, πιθανότατα και εντός της ημέρας.

Στάθης Λιβαθινός: Σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος

Ο Στάθης Λιβαθινός αναλαμβάνει το Εθνικό Θέατρο στην πιο δύσκολη, ίσως στιγμή της πρόσφατης ιστορίας του, καθώς καλείται ο ίδιος, παράλληλα με το καλλιτεχνικό του έργο, να σηματοδοτήσει και μια νέα αρχή, απαλλαγμένη από αντιπαλότητες και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αποδεικνύοντας έτσι ότι το θέατρο και η τέχνη, γενικότερα, ενώνουν και δεν διχάζουν.

Από τους εμπνευσμένους εργάτες του θεάτρου με αποδεδειγμένο έργο και χωρίς κομματικές αποχρώσεις, ο Στάθης Λιβαθινός αποτελεί εδώ και δύο, σχεδόν, δεκαετίες σημείο αναφοράς. Από τις πρώτες, ήδη, σκηνοθεσίες του αλλά κυρίως από τη δουλειά του με την ομάδα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού (2001-2007) και του εργαστηρίου σκηνοθεσίας, κέρδισε τη θέση του στο θεατρικό μας γίγνεσθαι.

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας και μετρά δεκάδες δουλειές _με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (του οποίου ήταν ανιψιός), το Αμόρε, το θέατρο Πορεία (Δόλιχος), το θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, το Εθνικό, τη Στέγη, το Μέγαρο Μουσικής, το ΚΘΒΕ αλλά και δικές του παραγωγές με έργα από της ρώσικης δραματουργίας, Σαίξπηρ αλλά και σύγχρονο ρεπερτόριο.

Ανάμεσα στο πλούσιο δημιουργικό του έργο ξεχωρίζουν ο «Ηλίθιος» του Ντοστογιέφκι και η «Ιλιάδα», αυτή η εξαιρετική θεατρική προσέγγιση του ομηρικού έπους με την οποία ταξίδεψε και στο εξωτερικό, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές _πιο πρόσφατη δουλειά του «Ο γάμος του Φίγκαρο» του Μπομαρσέ.

Ανθρωπος χαμηλότονος αλλά όχι σιωπηλός, ο Στάθης Λιβαθινός, με βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό του, έχει σταθερούς συνεργάτες _Στρατής Πασχάλης, Θοδωρής Αμπαζής, Ελένη Μανωλοπούλου και μια συνεχώς ανανεούμενη ομάδα ηθοποιών. διαρκώς εμπλουτισμένη την ομάδα των ηθοποιών μια ομάδα – και την ομάδα των ηθοποιών: Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Ναυπλιώτου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Αρης Τρουπάκης.