Πόσο τρομακτικό θα ήταν το «Ψυχώ» με σουίνγκ;
Γιατί ο Τζον Γουίλιαμς δεν χρησιμοποιεί ποτέ μπουζούκι;
Πως θα ήταν το «Pulp Fiction» χωρίς τη Μισιρλού;
Μήπως τελικά τη μουσική των ταινίων τη «βλέπουμε» περισσότερο απ’ όσο την ακούμε; Και μήπως μπορούμε να ακούσουμε τις εικόνες του σινεμά πιο μελωδικά και από την ίδια τη μουσική;
Σκέψεις πάνω στα παραπάνω ερωτήματα πρόκειται να αναπτύξει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σε μια ακόμη συνεργασία του με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: η διάλεξη «Tι εικόνες ακούμε όταν βλέπουμε τη μουσική» το Σάββατο 25 Απριλίου στις 19:00 εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής Κοινοί Τόποι και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Επισκεπτών –Πεζογέφυρα Εσπλανάδας.
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και Διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, η mr. Girl και o Γεράσιμος Κατσίρης θα χρησιμοποιήσουν αποσπάσματα διάσημων ταινίων, μουσικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς, πίνακες και φωτογραφίες με τον πιο παράξενο τρόπο.
Εικόνες παράξενες και απρόβλεπτες από διάσημες ταινίες, εμβληματικοί πίνακες και προκλητικές φωτογραφίες αποκτούν αναπάντεχες διαστάσεις όταν υποβληθούν στη δοκιμασία της μουσικής. Και φυσικά, οι απαντήσεις θα δοθούν με συνοδεία ζωντανής μουσικής – από ηλεκτρονικό EWI, πιάνο, κλαρινέτο και φλάουτο.
«Ο Νίνο Ρότα και ο Βασίλης Τσιτσάνης, οι ατονικές εκτροπές του Τζον Κέιτζ και τα οπτικά ποιήματα του Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο Παμπλο Πικάσο και η βυζαντινή μουσική, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ και ο Γιόχαν Σ. Μπαχ θα μας βοηθήσουν για μια περιήγηση στον κόσμο των εικόνων και των ήχων εντοπίζοντας τη διακριτική τους συγγένεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεαδάκης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 8778396 – 8 ή με email στο visitorscenter@snfcc.org
Κέντρο Επισκεπτών –Πεζογέφυρα Εσπλανάδας –Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα