H ιδέα μιας κινηματογραφικής «συνεύρεσης» του Batman και του Superman είναι, αν μη τι άλλο, γοητευτική –τουλάχιστον για τους αμέτρητους θαυμαστές των δύο «χάρτινων» σούπερ ηρώων της DC Comics. Τι θα μπορούσε να επιφέρει μια συνεργασία του πολυεκατομμυριούχου Μπρους Γουέιν που «μεταμφιέζεται» σε Ανθρωπο Νυχτερίδα προκειμένου να υπερασπιστεί τη Δικαιοσύνη και του δημοσιογράφου Κλαρκ Κεντ που στην πραγματικότητα είναι ένας υπεράνθρωπος από άλλον πλανητη ο οποίος σώζει τη Γη πετώντας;
Ο Ζακ Σνάιντερ, σκηνοθέτης των «300» και του «Ανθρώπου από ατσάλι», τελευταίας ως σήμερα περιπέτειας του Superman, ανέλαβε το παραπάνω φιλόδοξο σχέδιο, ίσως το πιο φιλόδοξο στην ιστορία των υπερηρώων της DC Comics: την κινηματογραφική συνάντηση των Batman και Superman, των πιο γνωστών και πιο δημοφιλών σούπερ ηρώων στην ιστορία των κόμικς. Η ταινία τιτλοφορείται «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» («Batman v Superman: Dawn of Justice»).
Ο Χένρι Καβίλ που υποδύθηκε τον Superman στην προηγούμενη ταινία του Σνάιντερ φορά για δεύτερη φορά τη στολή του υπερήρωα, ενώ στον ρόλο του Batman δεν θα βρούμε τον Κρίστιαν Μπέιλ των ταινιών του Κρίστοφερ Νόλαν αλλά τον Μπεν Αφλεκ.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Γκαλ Γκαντό στον ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα/Wonder Woman, τον Τζέσι Αϊζενμπεργκ ως Λεξ Λούθορ και τους Εϊμι Ανταμς, Λόρενς Φίσμπερν και Νταϊάν Λέιν που επιστρέφουν για δεύτερη φορά στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC μετά τον «Ανθρωπο από ατσάλι». Δίπλα τους ο Τζέρεμι Αϊρονς ως Αλφρεντ, ο Τζέισον Μομόα στον ρόλο του Αρθουρ Κέρι/Aquaman και η Χόλι Χάντερ.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το σενάριο συνυπογράφει ο βραβευμένος με Οσκαρ Κρις Τέριο (σεναριογράφος της «Επιχείρησης: Argo» του Αφλεκ) και ο Ντέιβιντ Σ. Γκόγερ (της τριλογίας «Batman» του Νόλαν αλλά και του «Ανθρώπου από ατσάλι»).
«Πατέρας» του Batman είναι ο κομίστας Μπομπ Κέιν (1917-1998) που αργότερα σχεδίασε τα επιτυχημένα καρτούν της τηλεόρασης Courageous Cat, Minute Mouse και Cool McCool. O Batman εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο 27ο τεύχος των «DC Comics».
Η ιδέα του Κέιν ήταν ένας αξιοπερίεργος συνδυασμός του μαύρου: «δανείστηκε» ιδέες από τον πλέιμποϊ-μασκοφόρο εκδικητή Ζορό, τον Ανθρωπο Σκιά και τη μαύρη μπέρτα του… Δράκουλα που, ως γνωστόν, κάνει καλή παρέα με νυχτερίδες.
Περιέργως ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο Τιμ Μπάρτον μετέφερε για πρώτη φορά τα κατορθώματα του Batman στη μεγάλη οθόνη, ο κινηματογράφος είχε αγνοήσει τον ήρωα, τον οποίο από τότε, εκτός από τον Μάικλ Κίτον και τον Κρίστιαν Μπέιλ, έχουν επίσης υποδυθεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Βαλ Κίλμερ. Η τηλεόραση πάντως ανακάλυψε πρώτη τις προοπτικές του ως ποπ συμβόλου.
Σε αντίθεση με τον Batman, ο Superman έχει μεγάλη κινηματογραφική ιστορία, αν και έχει αποδειχθεί γρουσούζης για τους ηθοποιούς που τον υποδύθηκαν. Ο διασημότερος και ο πιο άτυχος ήταν ο Κρίστοφερ Ριβ που το 1995 (ενώ είχε ενσαρκώσει τον Superman σε πέντε ταινίες) έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω ύστερα από ατύχημα σε αγώνα ιππασίας. Δέκα χρόνια περίπου αργότερα, το 2004, πέθανε.
Ο Μπράντον Ράουθ που ανέλαβε τον ρόλο στην ταινία «Superman returns» (2006) του Μπράιαν Σίνγκερ δεν έχει κάνει ως σήμερα αξιόλογη καριέρα και κατά κάποιον τρόπο το ίδιο ισχύει με τον Χ. Καβίλ που μετά τον «Ανθρωπο από ατσάλι» του Σνάιντερ δεν έχει παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο.
Ο Κερκ Αλιν υποδύθηκε πρώτος τον ήρωα, το 1948, μία δεκαετία μετά την πρώτη δημόσια εμφάνιση του ήρωα στα… περίπτερα. Ο υπεράνθρωπος από τον πλανήτη Κρύπτον «γεννήθηκε» το 1934 ως φιγούρα των «Action comics», δημιούργημα των Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σούστερ. Αφότου πέρασε από το ραδιόφωνο και τα κινούμενα σχέδια, το Χόλιγουντ κατάλαβε πως ήρθε η ώρα για να «πετάξει» και μέσα στις κινηματογραφικές οθόνες.
Η ταινία «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» θα προβληθεί στις αίθουσες το 2016.

HeliosPlus