Jazz vocalist, performer αλλά και δρ. μοριακής βιολογίας η Αγγελική Τουμπανάκη, ασχολείται με τη jazz, με παραδοσιακούς ρυθμούς και μουσικές και με την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της φωνής. Είναι η δημιουργός και η lead singer των projects «Toubanaki & the Buzz Bastardz» (fusion balkan jazz) και «Jazz plus» project (modern vocal jazz).Έχει παρακολουθήσει τα jazz εργαστήρια «Veneto Jazz Workshops» (Ιταλία), με καθηγητές από το New School For Jazz And Contemporary Music της Νέας Υόρκης, έχει επίσης παρακολουθήσει jazz master classes με τον vocalist και συνθέτη JD Walter και σεμινάρια jazz αυτοσχεδιασμού με τις vocalists Rene Marie, Sheila Cooper και Deborah Carter. Η Αγγελική Τουμπανάκη προσφάτως κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με το σχήμα της «Toubanaki & the Buzz Bastardz» (σ.σ. αυτός είναι και ο τίτλος) και την Τρίτη 21 Απριλίου, παρουσιάζει τη δουλειά αυτή – και άλλα – στο Half Note. Εως τότε η Αγγελική Τουμπανάκη μιλά στο vima.gr για τη μοριακή βιολογία και τη μεγάλη της αγάπη τη μουσική και το τραγούδι…
Γιατί διδακτορικό στη μοριακή βιολογία;

«Ολοκλήρωσα τις σπουδέςμου στη Μοριακή Βιολογία στην Αγγλία καιεπιστρέφονταςστην Ελλάδαείχατην ανάγκη νασυνεχίσωσε ερευνητικόεπίπεδοτο αντικείμενο της πτυχιακής μου. Μου δόθηκε η ευκαιρία ναασχοληθώμε τη μελέτη τωνπυρηνικών πρωτεϊνών καρκίνουπαχέοςεντέρουστο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και ναολοκληρώσωτη διδακτορική μουδιατριβήστη Μοριακή Ογκολογία με «Άριστα»,μέσωτης ΙατρικήςΣχολήςτου Πανεπιστημίου Αθηνών.Θεωρώτηνέρευνασε σχέση με τον καρκίνοιδιαίτεραανθρωποκεντρική καιγι’ αυτόασχολήθηκα με αγάπη, προσήλωση και επιμονή.»

Είναι πιο δύσκολη η μοριακή βιολογία ή η μουσική και το τραγούδι;
«Όταν αγαπάς πραγματικάκάτικαιαφιερώνεσαισε αυτό, οφείλεις να το υπηρετείς μεόλοσου το είναι, με υπευθυνότητα, πάθος και ήθος.Οπότε αυτόματαθέτεις τονπήχυ ψηλά.»
Η συναυλία έχει τη μυρωδιά του πανηγυριού;
«Το πανηγύριείναιμια γιορτή, ένα αντάμωμα, μιατελετουργίαπου όλοισυμμετέχουν. Σε αυτή τη βάση,στόχοςμουείναινα κοινωνήσουμε τη μουσική καιόχινα τηνκρατήσουμεστοπατάριμε ελιτίστικησυμπεριφορά, περνώντας στο κόσμο κυκλωτικόσυναίσθημα.»
Ποιοι είναι και τι είναι οι BuzzBastardz;
«Οι «AggelikiToubanaki& the BuzzBastardz» είναιέναπολυσυλλεκτικό πολυμορφικό, πολύγλωσσο και πολύ… μερακλίδικο μουσικό project. Aποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της εγχώριας jazz σκηνής και της παραδοσιακής μουσικής, διακεκριμένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κοινός στόχος είναι η ελευθερία της έκφρασης και η χαρά για τη μουσική, που προκύπτει μέσα από τη γνώση, τον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό και τη διασταύρωση των διαφορετικών μουσικών καταβολών των μελών του σχήματος. »

Μουσικές επιρροές (δικές σου);
«Αντλώ μουσική πληροφορίααπό παντού Απότο FrankZappa έωςτηνOum Kalthoum αλλά ακόμα καιαπότουςδασκάλουςμου, τους μαθητές μου, τους συνεργάτες μου και το αντάμωμα με άλλους μουσικούς στα ταξίδια πουκάνωΌλα γιαμένα είναιπηγή έμπνευσης και δημιουργίας.»
Είσαι τζαζ ή Balkan;
«Η τζαζ ενισχύει την ανάγκη μου να αυτοσχεδιάζω και να ελευθερώνομαι μέσα σε πολύπλοκες αρμονίες και δομές.Ταυτόχρονα, τοσυναίσθημαμου είναιβαλκάνιο αυθόρμητο, παρορμητικό. Έχω την ανάγκη να εκφράζομαιελεύθερα χωρίςμουσικά σύνορα. Εκτόςαπότους buzzbastardz, παρουσιάζω και άλλα projects διαφορετικά μεταξύ τους. Με τον jazz κιθαρίστα ΓρηγόρηΝτάνηκαι τον jazz κοντραμπασίστα Κώστα Κωνσταντίνου το «Jazz Plus», με την αρπίστρια Maria Christina & the 7 pedalsσε έναιδιαίτερο «on the edge» project, με λούπες, πετάλια και παραμορφώσεις και τέλος με το ντράμερ ΗλίαΔουμάνησεέναπρωτότυπο experimental «Drums-Voice gag». Τέλος συνεργάζομαι και στοεννιαμελές τσιγγάνικοσχήμα «Sam Roma»παίζονταςπαραδοσιακήτσιγγάνικημουσική. Όλα τα παραπάνω μεκάνουνεξίσου ευτυχισμένη. »
Γιατί ασχολείσαι με τη μουσική;
«Γιατί με αυτόνιώθω ότι ολοκληρώνομαιψυχικά και πνευματικά καιπροσπαθώνα τοκάνωμε ειλικρίνεια και εργατικότητα για ναμπορώναμοιράζομαιτηχαράμου. »
Γιατί κάποιος να αγοράσει το cd σας;
«Όταν τελειώσαμε τοηχογράφημαμας , άφησα να το ξεχάσω για λίγο,έτσι ώστεμετά να είμαι αντικειμενικόςακροατής Ακούγονταςτολοιπόνμετάαπό καιρό, ένιωσαότι είναι έναμουσικό κινηματογραφικό οδοιπορικό σε ήχους ρυθμούς καισυναισθήματαδοσμένο μουσικά, άρτια και αυθεντικά. Επίσης είναιυψηλής ποιότητας τοεπίπεδοτης ηχοληψίας και τωνμίξεωνπου έγινε στο studiokyriazis απότονΤάσο Μπακασίετακαι το mastering στη Νέα Υόρκη, στο Sterling Sound Studioαπότο SteveFallone. Τέλος,παίρνονταςκάποιος στα χέρια του το cd θαδειτηπρωτότυπηκατασκευή του. Το εξώφυλλοείναιφωτογραφία γλυπτούολωντων μελών της μπάνταςαπόπλαστελίνη, σχεδιασμένοαπότοdesignpark(έπαινος Ε.Β.Γ.Ε. 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)καιμέσα περιέχει βιβλιαράκι μεμετάφρασηκαι πληροφορίες για τη κάθε σύνθεση.»
Σε –σας έχει επηρεάσει η κρίση;
«Δεν μας άγγιξε η κρίση γιατί ήμασταν μέσα στην κρίση όπως λένε αρκετοί φίλοι μου τζαζίστες. Ηαυτοσχεδιαστικήμουσική , η πειραματική μουσική και γενικά οι πιο απαιτητικές μουσικές προσέλκυαν γιααρκετόκαιρόένα συγκεκριμένοκαιεξειδικευμένοκοινόΝομίζω όμωςότιπλέον το κοινό διευρύνεται, οι χώροι που μαςφιλοξενούν αυξάνονταικαιυπάρχουν αρκετοίπιαδημοσιογράφοιπου στηρίζουν τηνδουλειάμας. »

Τι θα δούμε και ακούσουμε στο live;
«Το πολυσυλλεκτικό μας ήχο, τοπαιχνιδιάρικομουσικό μαςδιάλογο, τιςμουσικέςμας ιστορίες σε διαφορετικές γλώσσεςμέσα απότα πρωτότυπα κομμάτια του πρώτου μας δίσκο καιαπόαγαπημένα κομμάτια, διασκευασμένα ευρηματικά καιBastardz.»
Τι θα θέλεις να πάρει το κοινό φεύγοντας από το live;

«Ευτυχία και το cd μας!»
Επόμενα σχέδια;
«Θέλω και εύχομαι να παίξω σε πολλά μέρη με τους BuzzBastardz, να χαρώ και να χορτάσω το υλικό του δίσκου μας και ο κόσμος να πάρει όλο αυτό το δυνατό συναίσθημα.»
Οι BuzzBastardzείναι :
Βασίλης Κετεντζόγλου: κιθάρες, συνθέσεις
ΠαντελήςΣτόικος: τρομπέτα,καβάλ
ΓιάννηςΠαπαναστασίου: άλτο, σοπράνο σαξόφωνο
ΠαρασκευάςΚίτσος: ηλεκτρικό μπάσο & κοντραμπάσο
ΓιάννηςΠαπαγιαννούλης: σετ κρουστών
Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα

Info
HALF NOTE
Τριβωνιανού 17 Μετς, τηλ.:210-9213310
Τρίτη 21 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος: 12 ευρώ (μπαρ) – 15 ευρώ (τραπέζι)
www.halfnote.gr