Γυρισμένη το 2004, η γαλλική κοινωνική ταινία «Το τσεκούρι» («Le couperet»), μια μαύρη σάτιρα βασισμένη σε βιβλίο του Ντόναλντ Γουεστλέικ, υπήρξε _το λιγότερο_ προφητική. Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Μπρουνό (που υποδύεται ο Χοσέ Γκαρσιά) ένας «καθημερινός» άνθρωπος ο οποίος καταστρώνει ένα σατανικό σχέδιο για να ξεφύγει από τον κλοιό της ανεργίας βρίσκοντας και πάλι δουλειά: αποφασίζει να σκοτώσει το υψηλό σε ιεραρχία διευθυντικό στέλεχος μιας εταιρείας ώστε να μείνει κενή μια θέση εργασίας και να την πάρει εκείνος. Μόνο που στη συνέχεια, για να σιγουρέψει την πρόσληψή του θα πρέπει να εξοντώσει και τους τυχόν «ανταγωνιστές» του. Ανθρώπους δηλαδή που έχουν μεγαλύτερα προσόντα από τα δικά του…
Διόλου τυχαία το «Τσεκούρι» είναι σκηνοθετημένο από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τον άνθρωπο: τον Κώστα Γαβρά. Με ευθύ βλέμμα και βιτριολικό χιούμορ ο σκηνοθέτης πραγματεύεται το αδιέξοδο της ανεργίας που μετατρέπει τον τον ήρωά του σε τέρας. Πρόκειται για μια σαφή καταγγελλία του Γαβρά προς το καπιταλιστικό σύστημα μα και τον τρόπο με τον οποίο καταστρέφει ζωές. Το «Τσεκούρι» είναι η ταινία με την οποία ο Κ. Γαβράς έπιασε επακριβώς τον παλμό μιας άκρως ανταγωνιστικής σύγχρονης Ευρώπης, προμηνύοντας το ανελέητο πρόσωπο του καπιταλισμού που την κυριεύει.
Στην ειδική προβολή της Λέσχης θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συντονισμό του σκηνοθέτη, κριτικού κινηματογράφου και μοντέρ Γιάννη Καραμπίτσου.
Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.
Σάββατο 18 Απριλίου, στις 20:15
Λέσχη «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού»
Φερών 3, Πλατεία Βικτωρίας