Η έκθεση φωτογραφίας «Egons Spuris. ΡΙΓΑ: Προλεταριακές Συνοικίες 19ου και αρχών 20ου αιώνα» θα παρουσιαστεί στην Image Gallery, στην Αθήνα από τις 24 Απριλίου ως τις 24 Μαΐου, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Λετονίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην έκθεση παρουσιάζεται μια συλλογή 54 φωτογραφικών αναπαραγωγών υψηλής ποιότητας, που αποτελούν αντίγραφα των πρωτότυπων φωτογραφιών που τράβηξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Ο Eγκον Σπούρις (1931-1990) γεννήθηκε στην Ρίγα, την πόλη στην οποία αφιέρωσε τη σειρά «The Proletarian Districts of Riga (1970-1980)» (Προλεταριακές Συνοικίες της Ρίγα), στην οποία περιλαμβάνονται 7.500 αρνητικά και εκατοντάδες εκτυπωμένες φωτογραφίες.
Ο Λετονός φωτογράφος άσκησε επιρροή στην καλλιτεχνική φωτογραφία στις χώρες της Βαλτικής και της Σοβιετικής Ένωσης. Το στυλ του, η υποκειμενική καταγραφή, όπως την χαρακτηρίζει, εστιάζει πρωτίστως στον φωτογράφο και στο μέσο. Ο Spuris δεν ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις του παραδοσιακό ρόλου της Σοβιετικής φωτογραφίας, δηλαδή, με την απεικόνιση της πραγματικότητας ως τεκμηρίου και/ ή ως προπαγάνδας.
Ο φωτογράφος έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Ένωση Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας και έχει λάβει την πιο σημαντική διάκριση από την Διεθνή Ομοσπονδία της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας. Το 1975 έγινε ο πρώτος Σοβιετικός καλλιτέχνης που έλαβε χρυσό μετάλλιο. Έχει κάνει δεκαοκτώ ατομικές εκθέσεις ενώ έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων σε παραπάνω από σαράντα χώρες.
Η αντιγραφή, επεξεργασία και αναπαραγωγή των φωτογραφιών της έκθεσης έχει γίνει από τον Έλληνα φωτογράφο Ηλία Κοσίντα.
Πληροφορίες
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 24 Απριλίου στις 19.00
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 11:00-20:00
Σάββατο: 11:00-18:00
Κυριακή: 12:00-17:00
The Image Gallery
Λεωφόρος Αμαλίας 36