Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και η ανανέωση των πωλητέων των Μουσείων είναι οι δύο πρώτες κατευθύνσεις στην πορεία ανανέωσης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που επιχειρεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Τάδε έφη ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Ξυδάκης στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στις 16 Απριλίου με την συμμετοχή της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη αλλά και μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου με επικεφαλής την πρόεδρο, δρ. βυζαντινολόγο Ασπασία Λούβη.

«Το βασικό θέμα είναι το πώς αυτή η βαριά και απαρχαιωμένη μηχανή θα μπορέσει να εισέλθει στην σημερινή εποχή»
είπε παίρνοντας αρχικά τον λόγο ο κ. Ξυδάκης ο οποίος υπενθύμισε και τον βασικό σκοπό του Ταμείου στην κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης των Μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π. «Αυτή η μηχανή μπορεί να είναι αποδοτική και να φτιάχνει μια θετική εικόνα για την χώρα αλλά είναι σαφές ότι τα εργαλεία της δεκαετίας του ’70 είναι ανεπαρκή για το 2015» ανέφερε στην συνέχεια. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για τις δραματικές ελλείψεις του Ταμείου («δεν υπάρχει λογιστής, ενώ υπάρχει μόλις ένας πληροφορικάριος» είπε συγκεκριμένα) και υπενθύμισε τις επανειλημμένες προσπάθειες αναδιοργάνωσης που έγιναν στο παρελθόν αλλά «όλες κάπου σκόνταφταν».

Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και με το βλέμμα στραμμένο στην τουριστική σεζόν ο στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στον Ιούνιο στους επτά αρχαιολογικούς χώρους που περιβάλλουν την Ακρόπολη (Ακρόπολη-Ολυμπιείον-Αρχαία Αγορά-Βιβλιοθήκη Αδριανού- Ρωμαϊκή Αγορά- Θέατρο Διονύσου) και αργότερα να επεκταθεί σε άλλους 13 (Κνωσσός-Λίνδος-Δελφοί-Ολυμπία- Μυκήνες-Επίδαυρος-Αιγές-Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου-Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων- Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού-Ασκληπιείο- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου). Ο σκοπός είναι περί τον Μάρτιο του 2016 το ηλεκτρονικό εισιτήριο να εφαρμόζεται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα άμεσα σχέδια, ο κ. Ξυδάκης αναγνώρισε ότι θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστούν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατορθωτό έτσι ώστε η μεγάλη διευκόλυνση που θα παράσχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο να οδηγήσει και στην συνακόλουθη αύξηση εσόδων.

Αναφορικά με την ανανέωση των πωλητέων ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε λόγο για «αστείρευτο πλούτο των εκθεμάτων των ελληνικών Μουσείων» και τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει επάρκεια αντικειμένων. Επίσης, ο στόχος είναι τα αντικείμενα να έχουν και συνάφεια χωρική και όχι- όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε- «να πωλούνται μυκηναϊκά στην Σαντορίνη…». Στα σχέδια του ΤΑΠ πάντως είναι και η λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e shop).

Σύντομα πάντως αναμένεται η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. «Τα εισιτήρια στους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης. «Με τον τρόπο αυτό αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού» πρόσθεσε στην συνέχεια επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές προβλέψεις για ημέρες δωρεάν εισόδου.

Θα συνεχιστεί η διεκδίκηση για την επιτύμβια στήλη


«Η κινητοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπήρξε έγκαιρη»
, τόνισε η αν. Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, αναφερόμενη, πριν από τη συνέντευξη τύπου για τις δραστηριότητες του ΤΑΠΑ, στη δημοπρασία των Christie’s. Και συνέχισε:

«Απευθυνθήκαμε όχι μια, αλλά δυο φορές στον βρετανικό οίκο ζητώντας περισσότερα στοιχεία, καθώς και την απόσυρση της ελληνικής αρχαιότητας από τη δημοπρασία. Επικαλέστηκαν ότι το βρετανικό δίκαιο τους επέτρεπε να συνεχίσουν. Η δικαστική οδός δεν προκρίθηκε γιατί απαιτούνται αδιάσειστα νομικά στοιχεία ότι ένα αρχαίο έχει αποκτηθεί με παράνομη πράξη. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι μια τέτοια επιλογή δε θα είχε αποτέλεσμα, ενώ θα είχε μεγάλο κόστος. Όμως, αυτό δε μας εμποδίζει να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης από το νέο κάτοχό της. Αυτό και θα πράξουμε. Υπάρχει προηγούμενο αυτής της πρακτικής και το υπουργείο Πολιτισμού είχε τότε δικαιωθεί».