Συνέδριο με τίτλο«Φιλελληνισμός –Διεθνής Συνεργασία και Πολιτιστική Κληρονομιά», διοργανώνει το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, την Κυριακή 19 Απριλίου. Το συνέδριο εντάσσεται στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την ημέρα φιλελληνισμού και διεθνούς αλληλεγγύης, που έχει καθιερωθεί, με προεδρικό διάταγμα, να είναι η 19η Απριλίου, η ημέρα του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθώς και την διεθνή ημέρα μνημείων και πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει, επίσης, καθιερωθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών να είναι η 18η Απριλίου, κάθε χρόνου.
Δύο θα είναι οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου. Η πρώτη, «Πτυχές του Φιλελληνισμού τότε και τώρα» θα εξετάσει το θέμα στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού και της παιδείας. Η δεύτερη, με τίτλο «Νεοφιλελληνισμός-Διεθνής Συνεργασία και Πολιτιστική Κληρονομιά», θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τα θέματα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα ενώ θα εξετάσει εναλλακτικά το φαινόμενο του φιλελληνισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το θεατρικό έργο «Πέερ Γκύντ» του Ερρίκου Ίψεν.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, θα γίνει περιήγηση και ξενάγηση στην θεματική έκθεση του ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη «Ο Φιλελληνισμός στην τέχνη- Έργα και αντικείμενα από τη συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη».

Επίσης, θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παρουσίαση του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος «Υιοθέτησε και εσύ ένα μνημείο», από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανεύρεση αναδόχων που θα κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία και ανάδειξη μνημείων. Εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, με αποτέλεσμα εμβληματικά μνημεία, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη ή το γλυπτό της Γοργόνας στην Κοπεγχάγη να έχουν αποκατασταθεί με τη συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας των πολιτών.
Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών έχει ως σκοπό την διατήρηση και προβολή της προσφοράς των Εθνικών Ευεργετών, με τη συμβολή των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί τα περισσότερα μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας.