Έκθεση που βασίζεται στο πρότζεκτ «Κλικ Ιδεών», στο οποίο οι επιστημονικές ιδέες αναδεικνύονται μέσα από την καλλιτεχνική φωτογραφία, θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Κατακουζηνού από την Τετάρτη 15 Απριλίου. Πρόκειται για μια συνεργασία του ερευνητή και επικοινωνού της επιστήμης δρ. Σπύρου Κιτσινέλη και της φωτογράφου Άννας Γαλανού.
Η ιδέα για το πρότζεκτ ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τόσο ο Σπύρος Κιτσινέλης όσο και η Άννα Γαλανού ήθελαν να προσεγγίσουν διαφορετικά τους τομείς με τους οποίους ασχολούνται. Ο ίδιος ο Κιτσινέλης πρωταγωνιστεί στο «Κλικ Ιδεών» γιατί όχι μόνο ήθελε να έχει προσωπικό χαρακτήρα το εγχείρημα αλλά πιστεύει ότι οι επιστήμονες πρέπει να βγαίνουν μπροστά, γιατί συνήθως απουσιάζουν. «Ο άνθρωπος έχει να κερδίσει πολλά από την επαφή του με την επιστήμη κυρίως όσον αφορά την καλλιέργεια της λογικής και της κριτικής σκέψης» λέει χαρακτηριστικά για το «Κλικ Ιδεών» που δημιουργήθηκε ώστε να συνδυάζει την επιστήμη με τη Τέχνη και ο κόσμος να μπορεί να πάρει νέες γνώσεις για πολλά θέματα περνώντας, ταυτοχρόνως, ευχάριστα.
Η επιστημονική φωτογραφία φέρνει στο μυαλό μας εικόνες του διαστήματος ή του εργαστηρίου. Σκοπός της έκθεσης, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, είναι να αναδείξει διαφορετικά τα επιστημονικά θέματα. Ο θεατής θα δει αρχικά την κάθε φωτογραφία ως μια καλλιτεχνική εικόνα. Στη συνέχεια, το συνοδευτικό κείμενο περιγράφει ένα επιστημονικό θέμα που σχετίζεται με την φωτογραφία. Ο θεατής μπορεί τότε να επιστρέψει στην εικόνα και να συνδέσει το πλαίσιο και τα στοιχεία της με τις πληροφορίες που πήρε. Αυτή η προσέγγιση προσδίδει στην κάθε φωτογραφία διπλή φύση, εφόσον το περιεχόμενο έχει καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Ο Δρ. Σπύρος Κιτσινέλης είναι Φυσικοχημικός, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Έχιμε της Ιαπωνίας. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε Βρετανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελλάδα και Γαλλία. Επικοινωνεί την επιστήμη μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, αρθρογραφίας , ραδιοφώνου, συγγραφής βιβλίων, ομιλιών, πανεπιστημιακών σεμιναρίων, φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών και επιστημονικού θεάτρου. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του στο www.the-nightlab.com
Εγκαίνια έκθεσης: 15 Απριλίου, 20.30 μ.μ.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου
Ημέρες-ώρες: Πέμπτη-Παρασκευή: 17:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή 12:00-15.00
Ίδρυμα Κατακουζηνού,
Αμαλίας 4, (5ος όροφος)