Στις 16:25 της Δευτέρας του Πάσχα η είδηση του θανάτου του συγγραφέα Εντουάρντο Γκαλεάνο διαδόθηκε παγκοσμίως πρώτα στη γλώσσα που θα ήθελε και ο ίδιος.

«Muere el escritor uruguayo Eduardo Galeano a los 74 años».

Πέθανε ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο σε ηλικία 74 χρονών.

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο ήταν ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, σίγουρα ο πιο πολιτικός, έχασε την μάχη με τον καρκίνο από τον οποίο έπασχε εδώ και πολλά χρόνια από καρκίνο.

Το 2009, στην 5η Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών, ο αριστερός ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δωρίζει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα βιβλίο: το θρυλικό για τους Νοτιαμερικανούς «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» του Ουρουγουανού Γκαλεάνο.

Μέσα σε μία βραδιά το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και στον Καναδά. O Γκαλεάνο ήταν ένας φιλόσοφος με νοτιοαμερικανικό ταμπεραμέντο, ένα χαρακτηριστικά έξοχο τέκνο της ιδεολογικά φορτισμένης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Εγραφε πολύ, αλλά μιλούσε λίγο όπως φάνηκε και στην τελευταία συνέντευξη που ο Εντουάρντο Γκαλεάνο έδωσε σε ελληνικό μέσο, στο ΒΗΜΑ, με αφορμή το βιβλίο του «Οι λέξεις ταξιδεύουν».

Η συνέντευξη δόθηκε τον Ιανουάριο του 2014 που μπορείτε να διαβάσετε εδώ