«Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το εγώ».

Ο διαχρονικός λόγος του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη επανέρχεται στο προσκήνιο με δέκα νέες παραστάσεις του θεατρικού έργου «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Αλκμήνη από τις 25 Απριλίου.
Θυμίζουμε ότι με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ι. Μακρυγιάννη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε την εν λόγω παράσταση ερμηνεύοντας ο ίδιος τον κεντρικό ρόλο. Η παράσταση έχει ανεβεί σε πολλά το Νοέμβριο στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τον περασμένο Αύγουστο στην γενέτειρα του ήρωα, στο Κροκύλειο Φωκίδας.
Τα «Απομνημονεύματα» αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, αλλά, κυρίως την συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, ο οποίος παρά τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ήξερε, ένιωσε επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει στις επόμενες γενιές το κομμάτι της Ιστορίας που έζησε ο ίδιος.
Σε σημείωμά του, ο Θανάσης Σαράντος αποκαλεί «καταπέλτη» τον λόγο του Μακρυγιάννη. Στην εποχή του, στηλίτευε την αδικία που γινόταν εις βάρος των παλιών ηρώων του Αγώνα από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης Ελλάδας και τους Έλληνες πολιτικούς που επιθυμούσαν να ξεπουλήσουν όσα αποκτήθηκαν με αίμα. Σήμερα, ο λόγος του ήρωα της Επανάστασης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ καθώς και πάλι απαξιώνεται η αγάπη και η αγωνία των Ελλήνων για το τι θα απογίνουν αυτά για τα οποία πολεμήσαμε.
Η παράσταση αποτελεί μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον (http://ithikon-akmeotaton.blogspot.gr/)
Πληροφορίες
Σάββατο & Κυριακή στις 18.30
Διάρκεια: 70′
Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8 -12, Γκάζι (Στάση Μετρό Κεραμεικός)
Προπώληση Εισιτηρίων:www.ticketservices.gr
Τιμή Εισιτηρίου: Γενική είσοδος: 10€, Προπώληση: 8€, Μειωμένο (άτομα ηλικίας άνω των 65, φοιτητές, ΑΜΕΑ, για ηθοποιούς με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ και θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, κατόχους κάρτας πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ. και για ομάδες θεατών πάνω από 10 άτομα), Μειωμένο για ανέργους με κάρτα ΟΑΕΔ, AMEA, πολύτεκνους και μαθητές: 5€